A népszavazásokon saját jövőnkről és közösségünk jövőjéről is döntünk, ezért államfőként csak azt mondhatom, hogy holnap a véleményét mindenki - bármi legyen is az - cselekvő módon fejezze ki - mondta az M1-nek adott exkluzív interjúban a köztársasági elnök. Áder János szerint bár a kampánynak vége van, de a probléma velünk marad, nemcsak most, hanem a következő években és évtizedekben is.

Az államfő beszélt a klímaváltozás és népvándorlás közötti összefüggésről is. A beszélgetés során három adatot ismertetett. Elsőként az ENSZ menekültügyi hivatalának 2015-ös jelentését, amely szerint tavaly 65 millió ember volt úton a világban, egyrészt a háborúk miatt, másrészt az aszályok vagy vízhiány miatt.

Egy másik adat szerint, amennyiben a termőföldek minőségének romlása ilyen ütemben folytatódik, akkor tíz éven belül további 50 millió ember fogja elhagyni otthonát.

A köztársasági elnök által ismertetett harmadik adat szerint, 500 millió ember él olyan területen, ahol kétszer annyi vizet fogyasztanak nap mint nap, mint amennyit a természet pótolni tud.

„Ez a probléma minket is érint, mert ezek az emberek, érthető okokból el fognak vándorolni. Ez érinteni fogja Európát, és érinteni fogja Magyarországot is a következő évtizedekben”emelte ki a köztársasági elnök.

Áder János emlékeztetett arra, hogy a népvándorlással kapcsolatban az emberekben dilemma van, míg egyik oldalon a szolidaritás áll, addig a másik oldalon a biztonság és szuverenitás.

„Jogos igény, hogy biztonságban szeretnénk élni, de ez nem zárja ki azt, hogy ne lehetnénk szolidárisak a bajbajutott embertársainkkal”emelte ki a köztársasági elnök.

Forrás: hirado.hu

Címkék: kötelező betelepítési kvóta, október 2., népszavazás, áder jános, politika