Orbán Viktor miniszterelnök szerint az október 2-i, a kényszerbetelepítésről szóló népszavazás után komoly küzdelmet kell folytatni Brüsszelben az európai bevándorlási szabályok megváltoztatásáért.

A kormányfő erről a Somogy megyei Kötcsén, a Polgári Piknik elnevezésű rendezvényt megelőzően, a találkozónak helyet adó Dobozy kúria előtt beszélt újságíróknak.

Orbán Viktor azt mondta, hogy az Európai Bizottság két döntését kell megváltoztatni: a menekülteket szétosztó mechanizmusról szólót, amely szerint a migránsok számának nincs felső határa, valamint a családegyesítés megkönnyítéséről hozott döntést, amely alapján megsokszorozódhat a bevándorlók száma.

fotó: MTI/Varga György
fotó: MTI/Varga György

A változást támogatók most kisebbségben vannak, "október 2-a után élet-halál harcot kell folytatnunk azért, hogy meg tudjuk változtatni ezeket a döntéseket. Azt sem tudom mondani, hogy ez biztosan sikerülni fog" - jegyezte meg a miniszterelnök.

Orbán Viktor leszögezte: a népszavazás nem pártügy, hanem Magyarország jövőjéről szól. Hozzátette, aki nem megy el szavazni, átadja a döntés jogát másoknak, és elfogadja azt az álláspontot, ami kialakul.

A kötcsei találkozóról elmondta: Európa általános állapotáról fog beszélni, szól azokról a bajokról, amelyek elvezették Magyarországot a kvótareferendumhoz, amely egy "általános civilizációs elgyengülés" következménye. "Az Európai Unió mellett fogok érvelni, amellett, hogy Magyarország az európai közösséghez, és így az Európai Unióhoz tartozik, és jó hogy ez így van" - mondta. Az uniót azonban meg kell változtatni ahhoz, hogy az emberek jól érezzék magukat benne - tette hozzá.

Közlése szerint a kötcsei találkozón Magyarország kiemelkedő gondolkodói, orvosok, mérnökök, tudósok vannak jelen. Arra fogom őket kérni, hogy "szelíden, higgadtan mindent magyarázzunk el az embereknek, vállaljuk a vitákat" - jelezte Orbán Viktor.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a közelgő pozsonyi nem hivatalos EU-csúcstalálkozón Nagy-Britannia Európai Unióból történő kilépésének hatásai mellett szó lesz az ukrán-orosz konfliktusról, a déli európai folyosóról, amelyen át a muszlim bevándorlók áramlanak Európába, és Olaszországról, amelyen keresztül a Földközi-tenger felől "áll invázió alatt az európai közösség".

fotó: MTI/Varga György
fotó: MTI/Varga György

Nem a kormány, hanem az ország számára van tétje a kényszerbetelepítésről szóló október 2-i népszavazásnak - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter: "Ha elég erőteljesen mondják el a magyar emberek, hogy nem fogadják el a kényszerbetelepítést, nincs az az európai vezető, aki figyelmen kívül hagyhatja ezt" - fogalmazott.

Szijjártó Péter azt mondta, sokan nem mérik fel azt a reális veszélyt, amelyben Európa van. "Gyakorlatilag a török kormány kezébe helyeztük Európa biztonságának kérdését, közben a Nyugat-Balkán európai integrációja lassan halad" - hívta fel a figyelmet. Eközben európai vezetők kritizálják a török vezetést, noha Törökországon múlik, hogy elenged-e egy több milliós migránsáradatot, a Nyugat-Balkánon pedig az múlik, hogy a bevándorlók megállnak-e Magyarország déli határa előtt - fűzte hozzá.

fotó: MTI/Varga György
fotó: MTI/Varga György

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pedig arról beszélt, hogy egyre többen értik, mit akar a kormány a referendummal, a szavazás tétje és a részvétel fontossága ugyanakkor nem teljesen világos mindenkinek.

A véleménynyilvánítás a demokrácia miatt fontos, és azért is, mert ha a kormány nem kap elég támogatást október 2-án, nehéz helyzetbe kerül az ország, a kormány és a magyar családok is - tette hozzá.

Címkék: Polgári Piknik, Szijjártó, Balog, kényszerbetelepítés, Kötcse, referendum, kvóta, Orbán, népszavazás, migráns, politika