Az államosított közoktatásban is megmarad a polgármestere felelőssége a településükön tanuló diákok és az ott dolgozó pedagógusok iránt - ezt Kaposvár polgármestere mondta az Magyar Televízió kedd reggeli műsorában. Szita Károly úgy fogalmazott: azzal, hogy az állam átveszi az intézmények fenntartását, egyértelműbbek lesznek a fenntartói viszonyok.

Mint mondta: a jelenlegi átszervezés logikus folyománya annak a 2012-es döntésnek, amellyel a kormány az állami köznevelés mellett kötelezte el magát, ezzel szüntetve meg a különbségeket az egyes iskolák oktatási színvonala között, másrészt segítve a településeket, akik épp a közoktatás fenntartásában adósodtak el.

A polgármester ugyanakkor kiemelte: bár a mostani döntéssel egyetért, az anyagi források előteremtésének módszerével nem. E szerint ugyanis a kormány az összes önkormányzattól kér egy bizonyos összeget, hogy legyen egy kerete az iskolák fenntartására. Szita Károly ezzel szemben azt javasolta, hogy számolják ki pontosan, melyik település mennyit költ az iskolaépületek fenntartásra, és pontosan annyit kérjenek tőle. Ha pedig a kabinet kevesli az így befolyt pénzt, egészítse azt ki saját forrásokból.

 

Címkék: fenntartó, Szita Károly, iskola, politika