A szoborrongálás néhány nappal az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, nemzeti összetartozás napja (június 4.) előtt történt.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálatától megtudtuk, hogy rongálás miatt indult eljárás.

Az eset kapcsán a Fidesz kaposvári elnöksége közleményt adott ki.

Közleményben reagált a történtekre a Jobbik kaposvári, illetve somogyi szervezete is:

Sajnos nem sokat kellett arra várni, hogy a megyénkben is egyre jobban megszaporodó keresztény- és nemzetellenes rongálások újabb stációjához érkezzünk. A nagyatádi Wass Albert szobor ledöntése, a toponári vandalizmus, majd a 2013. május végén, a felavatásra váró berzencei emlékmű turulszobrának megrongálása után, most a kaposvári Trianon-emlékmű vált az aljas indulatok, vagy a primitív tudatlanság áldozatává. De bárki legyen is a sunyi elkövető, nem csupán annak személye a fontos. A Jobbik somogyi vezetői szerint egyértelmű, még súlyosabb felelősség terheli az eszmei felbujtókat!

Az árokásásban kétségkívül jeleskedő, de állandóan toleranciáról prédikáló szélsőliberális szellemi kútmérgezők ténykedése nélkül bizonyára nem fajultak volna odáig a dolgok, hogy ne csak az elszakított területeken, hanem a csonkahonban is mindennapossá váljanak a hasonló magyarellenes atrocitások.

Abban az országban, ahol a balliberális oldal egyes agyonsztárolt megmondóemberei tetemcafatnak nevezhettékk Szent István jobbját, amíg tökfödőnek gyalázhatták a Szent Koronát, amíg nemzeti szimbólumainkat szakmányban nácizhatták-fasisztázhatták, amíg műveletlenségből - vagy pusztán politikai számításból - ideológiai bunkóként dobálózhatnak a rasszizmus vádjával, addig mindig lesznek olyan sötétben tévelygők, akik felhatalmazva érzik magukat az ilyesféle barbár cselekedetekhez.

Tudjuk, hogy vannak, akik a szélsőliberális önvallomásként felfogható „mi sokkal jobban gyűlölünk titeket” mentalitásával viszonyulnak jelképeinkhez, egyáltalán magához a magyar nemzetfogalomhoz is, viszont azért vagyunk még néhányan ebben az országban, akiknek a legnagyobb nemzeti tragédiát az ezeréves magyar állam területének és nemzetünk testének trianoni feldarabolása jelenti!

Valamint a Magyar Szocialista Párt is:

A Magyar Szocialista Párt kaposvári szervezete megdöbbenéssel értesült arról, hogy ismeretlenek gyalázatos módon megrongálták a Berzsenyi parkban lévő Trianon-emlékművet. Felháborítónak és szégyenletesnek tartjuk, hogy egyesek alantas indulatoktól fűtve bemocskolják a nemzeti gyász, és az örök fájdalmon túli összetartozás rzését jelképező műalkotást. Az MSZP határozottan elítéli a provokációt, mely nyilvánvalóan a közelgő emléknap méltóságát kívánta gyáva cselekedetével csorbítani.

Címkék: gyalázat, szobor, emlékmű, Trianon, nemzet, rongál, gyász, politika