A Megyei Jogú Városok Szövetsége reméli, hogy a városok és községek arra biztatják a lakosságukat, vegyenek részt a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazáson, és azon támogassák a kormányt a kényszerbetelepítések ellen. Erről Szita Károly a szervezet (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere beszélt csütörtökön egy, a somogyi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón, ahol azt mondta: a települések nagyon várták az Országgyűlésnek a népszavazásról kedden hozott határozatát, mert "a kényszerbetelepítés egyre fenyegetőbb veszélyt jelent Magyarország polgárai, a városok és falvak számára a napokban nyilvánosságra került információk alapján".

Az Európai Bizottság migránsonként 78 millió forintot akar kérni a kényszerbetelepítést elutasítóktól, miközben minden magyar polgárra egymillió forint fejlesztési pénz jut az Európai Unió 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakában - mondta.

Úgy vélte, ha az EU-nak egy magyar ember egymillió, egy gazdasági bevándorló pedig 78 millió forintot ér, az ok arra, hogy "megfékezzük Brüsszelt, és eldönthessük, kivel akarunk együtt élni".

A másik jó ok az, hogy a migráció nem csökken: tavaly másfél millió illegális bevándorló érkezett az EU területére, becslések szerint idén kétszer ennyi fog - jegyezte meg.

Szita Károly a kényszerbetelepítések elleni érvek között hozta fel a Párizsban, Brüsszelben, Kölnben, Bécsben és Körmenden, valamint tavaly a magyar határon történteket is.

A politikus emlékeztetett: az MJVSZ a közelmúltban vállalta, hogy megkeresi a magyarországi városokat és községeket, s arra kéri azokat, hozzanak testületi határozatot a magyar kormánynak a határok megvédésére, a kényszerbetelepítés elutasítására, a brüsszeli döntés visszavonására irányuló törekvésének támogatására.

Már több mint ezer település utasította el a kényszerbetelepítést, legutóbb Rétság csatlakozott a felhíváshoz és küldte el erről szóló testületi határozatát - mondta Szita Károly.

Címkék: betelepítés, bevándorlás, kvóta, népszavazás, migráns, politika