A Fidesz hétfőn kezdeményezi, hogy az Országgyűlés a házszabálytól való eltéréssel döntsön a kötelező betelepítési kvóta ügyében kiírandó népszavazásról, miután a Kúria kimondta, hogy lehet az ügyben referendumot tartani - közölte a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szombaton sajtótájékoztatón Debrecenben.

Kósa Lajos elmondta: ha az Országgyűlés ezt nem szavazza meg, akkor kezdeményezik, hogy kivételes eljárásban tárgyalják a kérdést. A frakcióvezető trükközésnek nevezte az MSZP szombati bejelentését, miszerint benyújtják a parlamentnek a két népszavazási kezdeményezésüket, mert - mint mondta - ha valóban összegyűlt a 100-100 ezer aláírás, a jogszabályok szerint azt a Nemzeti Választási Irodához kell beadni hitelesítésre, s csak utána kerülhet az Országgyűlés elé.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a kötelező betelepítési kvóta - vagy ahogy az európai vezetők újabban nevezik: a kényszerbetelepítés ügyében - sürgető a döntés; az Európai Unió szorgalmazza ezt a folyamatot, a bevándorlás pedig nem állt le. Ezért sürgető a magyar választókhoz fordulni, azt a jogot ugyanis senki nem veheti el tőlünk, hogy eldöntsük kikkel akarunk együtt élni - fűzte hozzá a politikus.

Kósa Lajos szerint az Európa Bizottság elszántságát jelzi, hogy 250 ezer eurót, 75-80 millió forintot akar kérni a be nem fogadott migránsokért személyenként.

Címkék: kvóta, betelepítés, bevándorlás, népszavazás, migráns, politika