A tanácskozáson részt vevő polgármesterek a kötelező betelepítési kvóta kapcsán egy közös nyilatkozatot is elfogadtak.

"Sem a német kancellár, sem senki más nem kapott felhatalmazást arra, hogy a mi életünkről, a mi kontónkra tárgyaljon bárkivel" - mondta Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke szombaton "A magyar önkormányzatok a betelepítési kvóta ellen" elnevezésű fővárosi konferencián.

Kaposvár polgármestere bírálta, hogy az Európai Unió az illegális bevándorlók visszafordítása helyett a szétosztásukat jelölte meg célként. Eddig 913 magyarországi település emelte fel szavát a jogtalan, ésszerűtlen és veszélyes kötelező betelepítési kvóta ellen.

Szita Károly hangsúlyozta: nem azért építettük városainkat, falvainkat, hogy lepusztítsák azok, akiket ideküldenek. Köln, Párizs nekünk intő jel, nem kérünk abból, hogy lányaink és asszonyaink veszélynek legyenek kitéve, amikor kilépnek az utcára.

fotó: MTI/Bruzák Noémi
fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az MJVSZ által rendezett tanácskozáson a részt vevő polgármesterek elfogadtak egy nyilatkozatot, amelyben elfogadhatatlannak nevezik, hogy az EU által "erőltetett" kötelező betelepítési kvóta alapján "Magyarországra százezres nagyságrendben telepítenének bevándorlókat" a magyar parlament, önkormányzatok, helyi lakosok megkérdezése, jóváhagyása nélkül.

Így, minden eszközzel fellépnek a kötelező betelepítési kvóta ellen, és támogatják a kormány ezt célzó intézkedéseit, így a kvótaellenes népszavazást is.

Címkék: bevándorló, válság, MJVSZ, határ, polgármester, migráns, katona, politika