"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" - ismertette a referendum kérdését a kormányfő.

Beszámolt arról is, hogy kabinetfőnöke a kérdést már be is nyújtotta hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Változtatni kell a népszavazás-kezdeményezés törvényi szabályain

Orbán Viktor miniszterelnök azt kezdeményezi, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI), illetve a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elemezze a népszavazások kezdeményezésénél kialakult helyzetet, és tegyen javaslatot a szabályok megváltoztatására. A kormányfő ezt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be kérdésre.

A miniszterelnököt az NVI-nél kedden kialakult helyzetről faggatták. Válaszában utalt arra, hogy nem először alakult ki a keddihez hasonló "méltatlan helyzet" a választási irodánál népszavazási kérdés kezdeményezésekor.

Mivel nem ez volt az első eset - folytatta -, "kénytelenek vagyunk azt a következtetést levonni, hogy ilyen helyzetek azért alakulhatnak ki, mert a vonatkozó törvényi előírások nem jók". A szabályok ma nem biztosítják a méltányos körülményeket azoknak, akik élni akarnak állampolgári jogukkal - mondta Orbán Viktor.

Címkék: betelepítés, kvóta, népszavazás, migráns, politika