Kiemelt jelentőségű együttműködési megállapodást között a Megyei Jogú Városok Szövetsége a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal, valamint a Kárpátalja Hitéletéért Alapítvánnyal kedden a Parlamentben. A 23 megyei jogú város önkormányzata egyenként 5 millió forintos támogatását a két szervezet használhatja fel a kárpátaljai gyermekek életkörülményeinek javítására, a rászorulók magyarországi gyógykezelésére. Kövér László, az adománygyűjtő program fővédnöke az önkormányzatok felelősségvállalását, szolidaritását megköszönve a további támogatás szükségességéről beszélt, hozzátéve: az anyagi és lelki támogatás a legkevesebb a 170 ezres kárpátaljai magyar közösség szülőföldön maradása érdekében.

Tavaly több mint 150 millió forint pénzbeli és 73 500 000 forint tárgyi támogatást gyűjtöttek össze a városok. Akkor Orbán Viktor miniszterelnök szólította összefogásra a magyarokat.

Aknaszlatina, Beregardo, Beregszász, Borzsova, Botfalva, Csetfalva, Csongor, Eszeny, Gút, Kisdobrony, Mezőgecse, Mezővári, Nagydobrony, Nevetlenfalu, Rafajnaújfalu, Rahó, Salánk, Sislóc, Szalóka, Tiszapéterfalva, Ungtarnóc, Ungvár, Visk. Ezek a települések kaptak ebből segítséget.

null

Most Kövér László, az Országgyűlése elnökének felhívására további 115 millió forintot ajánlottak fel a megyei jogú városok.

Szita Károly, az MJVSZ elnöke elmondta: a felelősségünk ezután is fennáll, a segítség továbbra is elkél, hiszen Ukrajnában még mindig háborús a helyzet.
- A legnagyobb baj nem a trianoni határokkal van, hanem azzal, ha a fejünkben is ott vannak ezek a határok. Éppen itt az ideje, hogy ne határon túli magyarokról beszéljünk, mert addig valóban azok is lesznek. Terjesszük hát ki a képzeletbeli határainkat, és beszéljünk inkább kárpátaljaiakról, felvidékiekről, délvidékiekről, erdélyiekről, őrvidékiekről. Éppolyan természetességgel, ahogyan vannak itt közöttünk dunántúliak, duna-tisza köziek, tiszántúliak is, tette hozzá Szita Károly.

Címkék: kárpátalja, mjvsz, felajánlás, politika