Szita Károly, az MJVSZ elnöke pénteken együttműködési megállapodást írt alá a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségével arról, hogy a két szervezet számára rendelkezése álló, összesen 1200 milliárd forint európai uniós fejlesztési forrást összehangoltan használják fel. Ebből a megyei jogú városoknak 388 milliárd forint jut.

A polgármesterek az ülésen azt kérték Csepreghy Nándor államtitkártól, hogy a Területi Operatív Program pályázati kiírásai még ebben az évben jelenjenek meg, de úgy, hogy a pályázati kiírásokba a megyei jogú városok igényei egyértelműen épüljenek be.

- Erre ígéretet is kaptunk – mondta Szita Károly, aki arról is beszélt, hogy a következő két hétben egyeztetések folynak majd annak érdekében, hogy már év elején pályázhassunk és minél előbb létrejöhessenek új munkahelyek, és elinduljon egy erős gazdasági fejlődés. Kezdhessük el egyebek között a közművesítéseket, a meglévő ipari parkok betelepítését és újak kialakítását, adhassunk bértámogatást, újíthassuk fel az intézményeinket, tehessük energiatakarékossá a működésükettette hozzá az MJVSZ elnöke. Kaposvár egyébként 15 milliárd forint támogatást kap.

Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár tájékoztatta a szövetség tagjait arról, hogy a kormány a következő esztendőben a nyári ingyenes gyermekétkeztetés mintájára be kívánja vezetni ezt a támogatást a tavaszi, őszi és téli szünetekben is. Kérte, hogy a megyei jogú városok polgármesterei álljanak ennek a kezdeményezésnek az élére, teremtsék meg a feltételeit, az ehhez szükséges forrást pedig a kormány biztosítja. A polgármesterek örömmel vették a kezdeményezést.

Címkék: mjvsz, város, pénz, politika