Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere a szövetség elnökeként azt mondta: ülésük talán legfontosabb témájáról, a közszolgáltatásokról mint állami feladatról Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára tájékoztatja majd a polgármestereket.

Mielőtt zárt körben folytatódott volna a közgyűlés, házigazdaként Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester tartott prezentációt Zalaegerszeg jelenéről és jövőjéről, elsősorban a gazdaságfejlesztési lépéseket ismertetve, amelyeket a tavaly ősszel alakult új önkormányzat legfontosabb feladataként jelölt meg.

Elmondta: országosan is egyedülálló önkormányzati kamattámogatási rendszert hoztak létre, amellyel a helyi vállalkozásokat szinte kamatmentes fejlesztési forrásokhoz juthatnak. Vállalkozói alapot is létrehoztak, amely a városban működő cégek igényeire alapozva segít közműcsatlakozások, járda, kerékpárút vagy buszmegálló építésével.

Kitért arra, hogy az elmúlt egy év alatt csaknem 1800 új munkahelyet létesítettek hazai és nemzetközi vállalatok Zalaegerszegen, de a jövő év végéig további 2500 új álláshelyet kívánnak létrehozni. Mindez azzal jár, hogy már nem a munkanélküliséggel, hanem a munkaerőhiánnyal kell megküzdenie a városnak, amely 18 pontos ösztönző csomagot is kidolgozott új munkavállalók vonzására.

Balaicz Zoltán kifejtette, hogy a tavalyi 3,2 milliárd után idén - több mint 30 százalékos növekedéssel - 4,2 milliárd forintra nő a város helyi iparűzési adóból befolyó bevétele, ami igen jelentős mértékű bővülés, miközben a tavaly augusztusi 4,75 százalékos munkanélküliségi ráta egy év alatt 3,29 százalékra mérséklődött.

A területi operatív programból Zalaegerszeg 11,2 milliárd forintot használhat fel a következő években, s ebből a forrásból nagyobb részt gazdaságfejlesztésre költenek, de tervezik a lassan 50 éves Göcseji Falumúzeum fejlesztését, továbbá turisztikai beruházásokat és intézményi korszerűsítéseket is megcéloztak.

A miniszterelnök által indított Modern városok program keretében kétszer kétsávossá bővítik a 76-os főutat az M7-es autópálya irányába, illetve Ausztria felé az M9-es sztráda tervezése is zajlik. Az északi ipari park fejlesztése és igény esetén iparvágány létesítése is szerepel a tervekben, továbbá a ma még egymástól több kilométerre fekvő autóbusz- és vasúti pályaudvar új csomópontba áthelyezése is, s mindezek mellett több kulturális, szabadidős és sportcélú beruházás is várható Zalaegerszegen - ismertette a MJVSZ közgyűlésén Zalaegerszeg polgármestere.

Címkék: jogú, szövetsége, városok, Zalaegerszeg, megyei, Szita Károly, politika