"Már 25 éve is olyan önkormányzatot kívántunk, amely képes megvédeni és támogatni polgárait. Olyat, amely nem lebénítja, hanem felszabadítja a társadalom erőit" - mondta beszédében Szita Károly, Kaposvár polgármestere a magyar önkormányzati rendszer létrejöttének 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Belügyminisztériumban.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke hozzátette: véleménye szerint az önkormányzat a méltányosság, a közjó előmozdítására létrehozott intézmény. Legfőbb feladata, hogy elhárítsa a felmerülő akadályokat a tehetségesek és a vállalkozó kedvűek kibontakozása elől és segítse a rászorulók, valamint a hátrányos helyzetűek érvényesülését és felzárkózását.

Szita Károly hangsúlyozta: most lehetőségünk van egy ilyen önkormányzati rendszer működtetésére, hiszen az elmúlt öt év megadta a nyugodt építkezés lehetőségét.

A Modern Városok Programjából ugyanis a legkisebb településen élő is profitál. Hisz a falvakhoz is a városokon keresztül vezet az út. Fontos segítség volt ehhez, az az 1200 milliárd forint, amit a megyék és a megyei jogú városok arra költhetnek, amire falvaikban, városaikban élőknek szüksége van. Kiemelte: végre nem Budapesten mondják meg, hogy mi a jó nekünk, és hogy mire van szükségünk.

A Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából tartott ünnepségen aláírták a Kormány és az országos önkormányzati érdekszövetségek közötti stratégiai együttműködéséről szóló megállapodást.

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította a Helyi Önkormányzatok Napjává az első helyhatósági választások napját.

Címkék: Budapest, település, fejleszt, város, politika, megye, önkormányzat, Kaposvár