Kaposújlakon a repülőtér jöhetne szóba a helyiek szerint. Itt korábban az amerikaiak is állomásoztak a délszláv háború idején. A repülőtér azonban magántulajdonban van. Kaposújlak polgármestere, Csabai Tamás nem is tud olyan helyről, ami alkalmas lenne egy menekülttábor létesítésére: "Vagy egy félreértés, vagy elírták a település nevét, esetleg összekeverték valamivel. Én ugyanis nem tudok róla, hogy itt nálunk vagy a közvetlen környékünkön lenne ilyen létesítményre alkalmas terület, ami állami, vagy önkormányzati tulajdonban van. A magántulajdonokat érintve meg nem tudok nyilatkozni."

A kaposújlakiak hallottak a menekülttábor ötletéről, de mint mondták, nem szeretnék, ha náluk ilyesmi lenne. Filiszár János azt mondja, mások nevében is beszél: "mindenki nagyon sajnálja őket, mert tényleg nagyon sokan olyan övezetből jönnek ahol háború dúl, de senki nem szeretné, ha több százan érkeznének ide..."

fotó: MTI/Balogh Zoltán
fotó: MTI/Balogh Zoltán

A másik somogyi befogadó állomás helyszíneként a Tabtól 12 kilométerre lévő lévő kapolyi volt szovjet laktanya merült fel. Itt mintegy száz hektáron barakkok és lakóépületek vannak. Az állaguk nagyon leromlott az elmúlt 25 évben. Tab polgármestere, Schmidt Jenő azt mondta, nagyon szigorú feltételek mellett elképzelhetőnek tartják a befogadó állomás létesítését. Igaz, az ingatlan a honvédség tulajdonában van, így annak felhasználásáról nem kell kikérniük a tabiak véleményét.       

Kaposvár fideszes országgyűlési képviselője, Gelencsér Attila korábban azt mondta a menekültáborokkal kapcsolatban, hogy a kormány egyelőre csak feltérképezi a tulajdonában lévő ingatlanokat: "olyan számosságú már a bevándorlói létszám, hogy valahol el kell őket helyezni addig is, amíg át nem esnek az eljárás folyamatán. Állami tulajdonú ingatlanok, vagy elhagyatott laktanyák jöhetnek szóba, ezeknek a listázása történt ezidáig."

Jelenleg csak két hazai település esetében biztos a kormány döntése a befogadó táborokat illetően, de mind a zalai Sormás, mind pedig a baranyai Martonfa lakói elutasítják az öteletet.   

Címkék: menekült, migráns, bevándorló, Kaposújlak, Taszár, tábor, politika