Az első világháborút lezáró békeszerződésekkel a győztes antanthatalmak célja Németország meggyengítése volt és az, hogy a németeknek soha többé ne lehessen nagyhatalmi szövetségese - fejtette ki az MTI közleménye szerint egy szegedi rendezvényen Raffay Ernő, történész, az Antall-kormány honvédelmi államtitkára.

A győztesek érdekei egybevágtak a cseh, a román és a szerb nemzeti elit céljaival, így a Magyar Királyság területének mintegy kétharmadát, lakosságának pedig több mint felét elvesztette - idézte fel a történész. Szerinte a békediktátumban közrejátszott a Károlyi-kormány hibás politikája és a Tanácsköztársaság gyilkos kommunista diktatúrája is: "a rossz kormánynak és a rossz döntéseknek a nép issza meg a levét".

Az alábbiakban Dr. Neszményi Zsolt, somogyi kormánymegbízott emlékező gondolatai olvashatók a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából:

"Tisztelt Somogyi Polgártársaim!

A Magyar Köztársaság Országgyűlése 2010 májusában fogadta el a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényt, mely június 4-ét - a trianoni békeszerződés aláírásának napját - a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Engedjék meg, hogy e törvényből idézzek:

 „ A Magyar Köztársaság Országgyűlése kinyilvánítja, hogy a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme…”

1920. június 4-én, a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában a trianoni békeszerződés aláírásának napján elvették tőlünk az összetartozás érzését. A döntés hatalmas veszteség a magyarság számára, melynek sebei az azóta eltelt mintegy száz évben sem gyógyultak be.

Trianon nekünk, magyaroknak az igazságtalanságot, az elkeseredettséget, és a tehetetlen szomorúságot jelképezi! Elvették tőlünk egykoron nagy és erős országunk több mint kétharmadát! Ezzel kettészakították nemzetünket és több, mint 3 millió honfitársunk az új határokon kívül rekedt.

Elválaszthattak, de szét nem választhatnak! Ma a Nemzeti Összetartozás Napján emlékezésre hívom Önöket, de egyben a jövőre nézve kérem is Önöket, hogy működjünk együtt hazánk megújításában!"

Címkék: Raffay, összetartozás, Trianon, Erdély, nemzeti, Magyarország, politika