Ugyanannyi ingatlana van, a tartozása kevesebb, a bankban lévő, feleségével közös pénze viszont valamivel több lett tavaly májushoz képest Orbán Viktor kormányfőnek, a Fidesz elnökének, akinek vagyonnyilatkozatából kiderül az is, hogy könyvkiadásból 5,5 millió forint követelése származik.

A miniszterelnök szombat délután hozta nyilvánosságra 2014-es vagyonnyilatkozatát a honlapján.

Orbán Viktor - a többi országgyűlési képviselőhöz hasonlóan - legutóbb a tavalyi év közepén, a parlament megalakulása után nyilatkozott vagyonáról.

Az akkori állapotokhoz képest az ingatlanvagyonában nem történt változás, Orbán Viktor továbbra is felerészben tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak. Ezen túlmenően a Fidesz elnöke bevallásában feltüntette 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5035 négyzetméternyi, közös tulajdonban lévő, belterületi földjeit - amelyeket 50 évre ingyenesen átengedett a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak -, valamint a 2013-ban vásárolt, szintén felcsúti házát.

Autója továbbra sincs a kormányfőnek.

A feleségével, Lévai Anikóval közös számlán lévő pénz azonban nőtt legutóbbi, tavaly május 26-i keltezésű nyilatkozata óta. Míg akkor 781 ezer forintot szerepeltetett, a most nyilvánosságra hozott bevallásban 930 ezret.

A miniszterelnöknek az "Út a győzelemhez" című könyv kiadásából származó követelése 5,5 millió forint.

Banki tartozása továbbra is a 2002-ben feleségével közösen felvett 20 millió forintos jelzáloghitel még meglévő része, amely a tavaly év közepén fennálló 9 millióról 8 millió 289 ezer forintra csökkent.

Orbán Viktor jövedelmei között tünteti fel a Miniszterelnökségtől kapott, törvény szerinti javadalmazását és képviselői fizetését. A Fidesz-elnöki fizetését határozatlan ideig felfüggesztette.

A miniszterek többsége legutóbb tavaly, az év közepén, az új parlament megalakulása után nyilatkozott vagyonáról, most a tavaly december 31-i állapotot ismertették.

A legfrissebb bevallások szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ingatlanvagyona nem változott, továbbra is két II. kerületi ingatlan felét, valamint egy balatonfenyvesi üdülő haszonélvezeti jogát birtokolja, értékesebb ingóságai között pedig antik bútorait említi. A politikusnak egymillió forintja van készpénzben.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ingatlanvagyona ugyanakkor több tétellel gyarapodott: amellett, hogy továbbra is felerészben tulajdonolja hódmezővásárhelyi házát, és megvan a 11 szántója, haszonélvezeti joga van még két szántó, két erdő, egy legelő, egy töltés és egy művelés alól kivett mocsár esetében.

A tavaly június 5-i keltezésű vagyonnyilatkozatához képest változás, hogy kötvényei értéke 46 millióról 34 millió forintra csökkent. Életbiztosításának összege és törzsrészvénye továbbra is ugyanannyi, 6,8 millió, illetve 6 millió forint.

Készpénzt ezúttal sem tüntetett fel a politikus, ahogyan pénzintézeti számlakövetelést sem, szemben a tavalyi kétmilliós tétellel.

Az adóssága ugyanakkor jelentősen emelkedett Lázár Jánosnak: banki tartozása 32,5 millióról 45 millió forintra, magánszemélyekkel szembeni tartozása pedig 27 millióról 36 millió forintra.

Földbérleti díjból, illetve díjelőlegből, valamint osztalékból származó időszakos jövedelme 6,5 millió forint volt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly többször is tett vagyonnyilatkozatot, legutóbb ősszel, tárcavezetői kinevezésekor. A politikusnak hat ingatlanban van tulajdona, egy győri és két dunakeszi házban - utóbbiak közül az egyiket, egy 334 négyzetméter lakóterű, medencés házat, tavaly vette -, valamint három balatonedericsi ingatlanban.

Értékpapírjainak névértéke továbbra is 105 ezer forint, biztosítási eszközalapokban lévő megtakarítása viszont jelentősen csökkent az utóbbi hónapokban, 7,2 millióról 2,8 millió forintra.

Pénzintézeti számlakövetelése is kevesebb - 2,7 millió forinttal - a tavaly szeptemberinél, most 1,2 millió forint.

A miniszternek megvan emellett a szüleivel szembeni 45 millió forintos tartozása.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ingatlanvagyona - két II. kerületi ingatlan és karcagi telkek - nem változott. Államkötvénye a korábbinál 300 ezerrel több, 800 ezer forint értékű, készpénze pedig másfél millió forint van. Jelzáloghitele - 900 ezer forinttal - 7 millióra csökkent.

A tárcavezető azt is feltüntette nyilatkozatában, hogy tavaly decemberben kapott egy 120 ezer forint értékű festményt.

A fejlesztési minisztériumot vezető Seszták Miklós még mindig három kisvárdai ingatlanban tulajdonos, van egy XIII. kerületi lakása, egynek pedig - szintén e kerületben - felerészben haszonélvezője.

Pénzintézeti számlakövetelése - 15 millió forinttal - 181 millióra emelkedett, egyéb pénzkövetelése viszont - 3 millióval - 6 millió forintra csökkent, és készpénze is kevesebb lett 2 millióval, összesen 20 millió forint.

Magánszemélyek felé 3 millió forinttal kevesebbel, 6 millióval tartozik.

A tárcavezetőnek ügyvédi tevékenységből, illetve ügyvédi irodai osztalékból tavaly összesen csaknem 25 millió forint bevétele volt.

Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének ingatlanvagyonában nem történt változás: még mindig egy XIII. kerületi lakást és három bükkszentkereszti ingatlant szerepeltet bevallásában. Forintban lévő megtakarítása ugyanakkor 7 millióról 10 millióra nőtt, euróban lévő pénze viszont 5 ezerrel kevesebb, 51 ezer. Emellett tavaly befektetési jegyet is vásárolt.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter vagyonnyilatkozatában csak a megtakarításokban történt változás, 1,4 millió forintról 2,3 millióra nőtt ezek összege. Ezen túlmenően továbbra is Karcagon van családi háza és több szántója, Ferencvárosban pedig lakása. Megvan a miniszter Toyota Corollája is.

Hende Csaba honvédelmi miniszter bevallásából kiderül, hogy már nincs meg neki a II. kerületi lakása, tulajdonosa lett ugyanakkor - a házastársi vagyonközösség megszüntetésével - egy velemi háznak. Emellett továbbra is megvan szombathelyi háza.

A tárcavezető tavaly 10,3 millió forint értékben örökölt államkötvényt. Bankban tartott pénze is több lett 6 millióval, összesen mintegy 20,5 millió forint.

A parlamenti képviselői mandátummal nem rendelkező két miniszternek, Pintér Sándor belügy- és Trócsányi László igazságügyi miniszternek a tavaly év közepén tett vagyonnyilatkozatuk a legfrissebb a kormányzati honlapon.

Címkék: nyilatkozat, miniszter, vagyon, képviselő, kormány, politika