Jelen pillanatban az sem teljesen egyértelmű, mi az amit november közepén megszavaztak a képviselők és mi az, aminek a hatályba lépésére decemberig várni kell.

A Fidesz helyi frakcióvezetője nem érti a megbízott jegyző kifogásait. Szerinte ugyanis a polgármesteri jogosultságokat is a képviselőtestület adta korábban, most csak annyi történik, hogy visszaveszik azokat.

Szamosi Lóránt: "most egy új helyzet van, ehhez alkalmazkodik a képviselő-testület, ezért vonja vissza azokat a jogköröket a saját hatáskörébe, amelyeket korábban átadott a polgármesternek."

Ilyen jogosultságnak tűnik az önkormányzat dolgozóinak felvétele és elbocsátása, illetve egyes szerződések megkötésének jogköre is.


A városházi álláspont szerint a november közepén tárgyalt rendelkezések közül több még nem lépett hatályba. Azért nem, mert ezeket az illetékes bizottságoknak még vizsgálniuk kell.

Kolumbán Tünde, a Siófoki Önkormányzat sajtóreferense így nyilatkozott: "nem fogadták el az átmenet időszakra vonatkozó javaslatokat a képviselő-testület tagjai november 13-án, így december negyedikén fog - egy átfogó vizsgálat után - a testület elé kerülni az az előterjesztés, ami tartalmazza a részleteket."

December elejéig tehát nem egyértelmű a helyzet. A jegyző álláspontja szerint a polgármester jogkörei nem korlátozhatóak a most beterjesztett módon, a Fidesz-frakció szerint viszont a jegyző nem akadályozhatná így a közgyűlési többség akaratát.

Címkék: testület, közgyűlés, képviselő, politika, Siófok