11:40

Vége a közgyűlésnek, köszönjük figyelmüket!

11:38

Különböző javaslatok kerültek bele a rövidesen leadandó TOP tervezetbe. A képviselőknek egy hetük van, hogy megfogalmazzák javaslataikat. A képviselők 18 igennel fogadták el az előterjesztést. 

11:24

A következő évek 13 milliárdos Területi Operatív Programjának tartalommal, fejlesztésekkel történő megtöltését kéri a polgármester a képviselőktől. Javaslatot vár az eddigi tervek bővítéséhez, legyen szó munkahelyteremtésről, vállalkozás támogatásról. Borhi Zsombor első alpolgámesteri hozzászólásában a tömegközlekedés fejlesztését kéri és a Nyugativánfai löszfal megerősítését.

11:14

A Csokonai Fogadó a város tulajdona lett és az átalakítása érdekében tervezési munkákba kezdenek. Az úgynevezett Területi Operatív Programból lesz a felújításra forrás - mondta Szita Károly. Módosították az építési szabályzatot is, hogy a cukorgyár bővíteni tudjon.

11:09

Átveszi a város a sportmúzeumot.

11:08

Csikvár Andreát nevezték ki a Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kaposvári Tagintézményének vezetői álláshelyére.

11:00

A bizottsági külső tagok, szakértők, valamint a településrészi önkormányzatok tagjai tesznek esküt. 

10:57

Kaposfüreden Nagy Attila, Toponáron Mihalecz András, Töröcskén Czimmermanné Németh Andrea és Szentjakabon Gelencsér Ferencné vezeti a településrészi önkormányzatokat.

10:55

Bizottsági belső és külső tagokat választottak a képviselők. Most a településrészi önkormányzatok elnökei és tagjai következnek.

10:50

Jogi bizottság: Szép Tamás. Népjóléti: Torma János. Köznevelési: Giber Vilmos. Ifjúsági és sport: Pintér Rómeó. Városfejlesztés: Csutor Ferenc.

10:47

A bizottsági elnökök és tagok megválasztása következik. Hét bizottsága lesz a városnak a jövőben is. Az elnyert mandátumok arányában osztják el a helyeket. Szita Károly azt javasolja, hogy öt bizottság esetében Fideszes, kettő bizottságban pedig ellenzéki vezető legyen. Ezek a marketing és a pénzügyi bizottság. Utóbbi vezetője Pintér Attila (MSZP), a pénzügyi bizottság élére pedig Jobbikos a jelölt. Közülük senki nem vállalta, így Felder Frigyes maradt, aki vállalta a felkérést.

10:39

Az alpolgármesterek esküje következik.

10:36

Szép Tamás jelenti: Borhi Zsombor 16, Dér Tamás 17 és Oláh Lajosné 18 érvényes szavazatot kapott

10:34

Véget ért a szavazás, megszámolták a voksokat és rövidesen megtudjuk milyen arányban támogatták az alpolgármester-jelölteket.

10:19

Szünet következik!

10:18

Az egyik alpolgármester jelölt Oláh Lajosné, aki az elmúlt négy évben is ezt a pozíciót töltötte be. Területe a népjólét és szociálpolitika, valamint a kultúra.

A következő jelölt Dér Tamás, ő a sport területén és a városi politikusként már letette névjegyét. Ők ketten tiszteletdíjas alpolgármesterek lesznek.

A főállású általános alpolgármester jelölt Borhi Zsombor, aki munkájával érte el, hogy elnyerte a szavazók bizalmát. Mindegyik jelölt elfogadta felkérést. Titkos szavazás következik, minősített többség kell a kinevezéshez.

10:09

Az alpolgármester, valamint a bizottsági elnökök és tagok választásához,szavazatszámláló bizottságot hoznak létre. Tagjai Szép Tamás, Pintér Rómeó és Miháldinecz András

10:08

Folytatódik a közgyűlés.

10:00

10 perc szünet következik.

SZMSZ szavazás: 14 igen, 1 nem, 3 tartózkodás.

9:58

Hozzászólásában Pintér Attila (MSZP) a településrészi önkormányzatok tagjait, összetételét említi. Ezekre a személyekre a településrészi vezetők tesznek javaslatot és a képviselő-testület fogadja el a következő napirend részeként.

Szép Tamás megnyugtató választ kapott a hiányzással és a tiszteletdíj megvonással kapcsolatban.

09:42

Miháldinecz András (Jobbik) azt kérdezi, hogy a képviselő-testület mennyire tartja demokratikusnak az új önkormányzati törvényt.

Szép Tamás pedig arról érdeklődik: mit jelent az, hogy hiányzás esetén egy havi tiszteletdíjat vonhatnak meg a képviselőktől.

09:36

Most az SZMSZ (Szervezeti és Működési Szabályzat) módosítása következik. Ezt az új szabályokhoz igazodva kell most frissíteni.

Átneveznek néhány bizottságokat is.

Több alpolgármester lesz és létrehozzák a városi főmérnök beosztást is.

09:31

Szita Károly lezárta a program tárgyalását és azt a képviselő-testület 16 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett el is fogadta.

09:29

A program az alapelveket rögzítette. Nem azt kell keresni benne, hogy egy-egy konkrét utca mikorra készül el, mert ezeket a részleteket az éves költségvetések tartalmazzák.

Ugyanakkor az valóban egy cél, hogy a Bereczk programot addig folytassák, amíg arra igény mutatkozik, vagyis amíg a kaposvári utak és jáűrdák állapota nem lesz kifogástalan minőségű.

Nagyjából ez a helyzet a kerékpár utakkal, a fedett uszodával és a közlekedés egyszerűsítésével.

A polgármester egyetért Mihalecz András felvetésével, hogy a térfigyelőkamerák nem helyettesíthetik a járőröket, de a rendszer nagy segítség lesz a rend fenntartásában.

09:26

Szita Károly alázatot, szerénységet és tiszteletet kért a képviselőktől. A polgármester ezt a mondandóját talán leginkább Pintér Attilának címezte.

09:20

Giber Vilmos (KDNP) az álmok és a vágyak programjának nevezte a tervezetet és mindenkit kért, hogy álljon a megvalósítás mellé.

09:12

A képviselő-testület tagjai egy-egy témakört kiemelve értékelik a várospolitikai programot és hozzászólásaikon keresztül bővítik azt.

09:04

Szép Tamás (Fidesz) támogatásáról biztosította a polgármestert a tervek megvalósításához. Kis Tamás (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy a cukorgyárban jelenleg is elbocsátások folynak és sokan nem tudják mit hoz nekik a karácsony.

08:55

Szita Károly válaszában elmondta, amit hallottak az a kaposváriak igénye volt. A 67-es út fejlesztése, az M9-es megépítése a kormányzat számára is fontos cél. A vasút fejlesztés tavasszal folytatódik tovább, Taszárért pedig küzdeni kell, amíg lehetséges és akár a tulajdonosi pozíciókat is meg kellene szerezni. Rövidesen dúsgazdag befektetők érkeznek a városba tárgyalni, fogalmazott Szita Károly. Itt kiajánlhatja értékeit a város.Továbbra is tervben van a 3 milliárd forint értékű uszodafejlesztés, ami felkeltheti a befektetőt érdeklődését is. A kórház déli tömbjében park és parkoló lesz. A Somogy áruházat a lehetséges új tulajdonosa fejleszteni akarja, a környékét pedig a város. Nem tett le a város a szociális bérlakás építésről, ha forrás van rá akkor folytatódhat. A Nostra felújítása sem marad el, szerepel az anyagban, mintahogy a Balatonig tartó kerékpárút megépítése is.

08:43

Csutor Ferenc (Fidesz) gratulált az elkészített anyaghoz, de nem találta meg benne a Nostra terveit és az újabb fedett 50 méteres úszómedencét, valamint a kerékpárutak fejlesztését.

08:40

Kaposvári átlagbérek növekedése hogyan érhető el? Mi lesz a kórház régi tömbjének területével? Csiky Gergely színház felújítása mikor várható? Tette fel kérdéseit Pintér Attila.

08:38

Pintér Attila (MSZP) kérdezi, hogyan lesz a város logisztikai központ. Az M9-es,a 67-es mikor készül el, mikor kezdődik az építkezés? A horvát-magyar vasútfejlesztés Budapest és Rijeka között megvalósul-e? A taaszári repülőteret is említi a program. Mi lesz a jövője a repülőtérnek? Hogyan akarják elérni a teljes foglalkoztatottságot. Az elvándorlást, a város népességének csökkenését miképp akarják megállítani?

08:32

Közösen gondolkodunk és együtt cselekszünk, mondta a polgármester. Ha ez megvalósul akkor mindenki nyertessé válik Kaposváron, zárta felszólalását Szita Károly.

08:31

Magyarország egyik legbiztonságosabb városa legyen Kaposvár. Ezt várja a polgármester a 150 millió forintos kamerarendszer fejlesztéstől. A közszolgáltatások terén mára az ország egyik legolcsóbb városa, ez így is marad és még két területen szerez többséget az önkormányzat. Ez a kéményseprés és a temetkezést. A hulladékkezelés központja lesz Kaposvár a jövőben. A megújuló energia teljes kihasználására törekszik a város és akár 100 százalékban is kiválthatja a mai energiaszükségleteit.

08:26

Logisztikai funkciója is lehet a városnak a közlekedési központtal, a 67-es és az M9-es utak megépítésével és az egyéb fejlesztésekkel. A cukorgyári biogáz tisztító is hasznára lesz a városnak. Kiaknázhatja az uszoda, a közlekedés és minden olyan terület, ahol gázt használnak.

08:22

A munkahelyteremtésekkel és a városfejlesztéssel kapcsolatban Szita Károly azt mondta, Somogy legyen az ország éléskamrája és élelmiszer feldolgozó ipar központja. Ebben nagy segítségére lehet a városnak a Kaposvári Egyetem. Elindul a Kaposvár Kincse, ennek országos elterjedését szeretné a város. A gépipar fejlesztése is fontos cél. Sok olyan cég működik Kaposváron, amelyik fejleszteni akar a következő években és ezek is munkahelyeket teremtenek. Kiemelt cél még a turizmus fejlesztése is. Így ez a hármas lehet Kaposvár fejlődésének kulcsa.

08:14

A biztonság a legnagyobb hiánycikk az élet minden területén. Munka, egészség, család. A munka a legnagyobb érték, mondja Szita Károly. Munkára kell épüljön a város és nem segélyre. Ennek érdekében az évtized végére el kell érni a teljes foglalkoztatottságot.

Időközben megérkezett az LMP-s Felder Frigyes, így teljes a képviselő-testület.

Szita Károly a város programját ismerteti.
Szita Károly a város programját ismerteti.

08:11

Szita Károly a várospolitikai programról szólva elmondta, sok mindent átélt a város az elmúlt években, de ezek mellet sokmindent létrehozott a város. Ez csak azért lehetett, mert hittünk egymásban, közösséget építettünk. Ami máshol csak álom volt, az Kaposváron valósággá vált. 62 helyszínen beszélgetett a városlakókkal és megállapodásra jutottak, hogy a legfontosabb a biztonság, a család, a munka és ezeket az értékeket kell képviselni.

08:07

Szita Károly megkezdve a közgyűlést gratulált a bejutott képviselőknek. A KDNP jelezte, hogy pártja Mihalecz Andrást választotta frakcióvezetőjének.A polgármester felhívta a képviselők figyelmét a vagyonnyilatkozatok elkészítésére és leadására. A Fidesz-KDNP, a baloldal és a Jobbik teljes létszámban itt van, egyedül Felder Frigyes hiányzik az ülésről.

08:00

Jó reggelt kívánok a Kapospont olvasóinak! Az alakuló ülést követően első közgyűlését tartja az október 12-én megválasztott képviselő-testület. Elsőként Szita Károly polgármester ismerteti a "Hiszünk egymásban" címet viselő várospolitikai célokat megfogalmazó programját. Ezt követően megválasztják az alpolgármestereket, a bizottsági elnököket és tagokat. Szó lesz a sportmúzeum átvételéről és egyéb más előterjesztésekről is.

Aki élőben szeretné nézni a közgyűlést, az a lejátszóra kattintva ezt is megteheti:

Címkék: október, közgyűlés, kaposvár, politika