Jakó Gergelyt (Fidesz-KDNP) választotta elnökének kaposvári alakuló ülésén szerda délelőtt a Somogy Megyei Közgyűlés. A 2014-2019 közötti önkormányzati ciklusban a Fidesz-KDNP 9, a Jobbik 3, a Somogyért Egyesület 2, a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció 1-1 képviselővel vesz részt a 16 tagú grémium munkájában.

A Karvalics Ottó korelnök által vezetett ülés napirendjeinek tárgyalása előtt prof. dr. Rozsos István, a Somogy Megyei Területi Választási Bizottság elnöke tájékoztatást adott a választás eredményéről, mely szerint a Fidesz-KDNP részéről Jakó Gergely, Karvalics Ottó, Mészáros Miklós, Holovits Huba, dr. Balázs Árpád, Huszti Gábor, Füstös János, Bátori Zsolt és Biró Norbert, a Jobbik Magyarországért Mozgalom részéről Kesztyűs Attila, Gombai Győző és dr. Takács Richárd, a Somogyért Egyesülettől dr. Gyenesei István és Kövér István, a Magyar Szocialista Párt részéről Sárdi Árpád, míg a Demokratikus Koalíciótól dr. Kolber István lett a Somogy Megyei Közgyűlés tagja.

A megbízólevelek átvételét és a közgyűlési tagok esküjét követően dr. Balázs Árpád vezetésével ideiglenes bizottság alakult, melynek mandátuma a bizottsági struktúra véglegesítéséig tart.

A közgyűlés elnökének személyére a 2006 óta alelnöki posztot betöltő Jakó Gergely személyére tettek egyedüliként javaslatot a képviselők.

Jakó Gergely programbeszédében kérte képviselőtársait, hogy alázattal, a somogyi emberek érdekeit szem előtt tartva végezzék a következő öt évben munkájukat: „nyújtsanak valós segítséget a somogyi embereknek, juttassák el a megye vezetése felé gondjaikat, kéréseiket, javaslataikat, hogy érdemi lépéseket tehessünk a problémák megoldása érdekében! Kérem önöket, hogy párthovatartozástól függetlenül a megye fejlődését helyezzék munkájuk középpontjába!”

Az elnök kiemelte: „A következő évek meghatározóak lesznek mindannyiunk számára, most fog eldőlni, felzárkózunk-e a fejlettebb európai országokhoz, vagy végérvényesen lemaradunk. Ebben áll a közgyűlés történelmi felelőssége, hiszen úgy kell lehívnunk az uniós forrásokat, hogy azok valóban az itt élők boldogulását, a somogyi családok megélhetését szolgálják. Úgy kell lehívnunk az uniós forrásokat, hogy azok értéket, jövedelmet és új munkahelyeket teremtsenek, hogy Somogy megye ne vesztese, hanem nyertese lehessen a következő éveknek.”

A Fidesz-KDNP-s elnököt 13 érvényes szavazattal választották meg. Jakó Gergely a közgyűlés első munkaülését október 31-ére hívta össze.

Az 57 éves Jakó Gergely nős, három fiúgyermek édesapja. A Soproni Faipari Egyetem Földmérési és Földrendezői karán szerzett diplomát. Politikai pályafutását több mint 20 éve kezdte a Fideszben, 2006-2014 között a Somogy Megyei Közgyűlés alelnökeként dolgozott.

Címkék: Jakó, közgyűlés, Somogy, politika