Csaknem 92 millió forint bírságot szabott ki a határidőig vissza nem vitt ajánlóívek miatt a Nemzeti Választási Bizottság. A testület pénteki ülésén 16 ügyben hozott határozatot, a szervezeteknek ívenként több mint 50 ezer forint bírságot kell befizetnie a Nemzeti Választási Iroda számlájára.

A legtöbbet, 38 millió forintot, az Összefogás Pártnak kell fizetnie 750 ajánlóív vissza nem vitele, illetve határidőn túli visszavitele miatt, míg a legkevesebbet, mintegy 50 ezer forintot a Jobbiknak és a Magyarországi Cigányok Fórumának egy-egy le nem adott ív miatt.

A Zöldek Pártja 58, a Demokratikus Koalíció 4, a Magyarországi Munkáspárt 2006 - Európai Baloldal párt 2, az Új Dimenzió Párt 402, a Seres Mária Szövetségesei párt 339, az Új Magyarország Párt 202, az Együtt-PM 16, a Modern Magyarországért Mozgalom Párt 8, a Fidesz-KDNP 7, az Összefogás Magyarországért Párt 4, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség 4, az LMP 3, A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt 2 ajánlóívet nem adott le a kedd délután 16 órai határidőig.

Az NVB elsőfokú határozatával szemben az érintettek a Kúriához fordulhatnak jogorvoslatért.

Az EP-választáson listát állító pártok közül egyedül a Magyar Szocialista Párt tudott elszámolni az összes átvett ajánlóívvel.

A törvény nem tesz különbséget abban a tekintetben, hogy a pártok az ajánlóíveket milyen okok miatt nem vitték vissza; az NVB-nek egységesen minden egyes hiányzó aláírásgyűjtő ív után több mint 50 ezer forintos bírságot kell kiszabnia, azokat akár elveszítették, akár ellopták, vagy csak az előírt határidő után vitték vissza.

A jogerős határozat ellenére be nem fizetett bírságokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja be.

Az országgyűlési választás során összegyűjtött ajánlóívek vissza nem vitele miatt a választási bizottságok több mint 1,8 milliárd forint bírság megfizetésére kötelezték az érintetteket.

Címkék: ajánló, párt, büntetés, politika