Lejár kedden 16 órakor a listák bejelentésére nyitva álló határidő az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak májusi választására, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eddig öt listát vett nyilvántartásba.

Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól, az ajánlások leadására és a lista bejelentésére kedd 16 óráig van lehetőség.

A leadott ajánlásokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrzi, az NVB pedig a bejelentéstől számított három napon belül dönt a lista nyilvántartásba vételéről.

A listákon legfeljebb 63 jelölt állítható, háromszor annyi, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni vagy levenni róla. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát, vagy írásban lemond a jelölésről - helyére a listán soron következő lép.

A lista bejelentéséhez csatolni kell a jelöltek nyilatkozatát arról, hogy van választójoguk és elfogadják a jelölést.

Az NVB eddig öt listát vett nyilvántartásba: az MSZP-ét, a Fidesz-KDNP-ét, a Jobbikét, az Együtt-PM-ét és a Demokratikus Koalícióét (DK). Az NVI-től 22 párt vette át az ajánlások gyűjtésére szolgáló ajánlóíveket.

Azok a pártok, amelyeknek a képviselői a határidőig nem viszik vissza valamennyi, a Nemzeti Választási Irodától átvett ajánlóívet, ívenként több mint 50 ezer forint bírságra számíthatnak. (Az országgyűlési választáson 1,8 milliárd forint bírságot szabtak ki a választási szervek emiatt.)

Címkék: párt, lista, politika