Az első szavazók már nem sokkal hat óra után megjelentek a szavazóhelyiségekben. A Takács Gyula könyvtárba egy házaspár érkezett elsőként. Az ő feladatuk volt az is, hogy az urnákat hitelesítsék.

- Tulajdonképpen a szavazóhelyiségben elhelyezett urnákat néztem meg, hogy üresek-e, tehát ezek ilyen garanciális szabályok a szavazás törvényessége tekintetében, úgyhogy érdekes volt - mondta Baracskainé Krajcár Mária

Ezt követően az urnákat aztán átkötötték, plombálták és lepecsételték, majd megkezdődhetett a szavazás.

Somogy négy választókerületében összesen csaknem 254 ezren szerepeltek a választói névjegyzékben. Közülük több mint 147 ezren járultak az urnákhoz a nap folyamán. A részvételi arány eltért a négy területen, de mindenhol 50 százalék feletti volt. Legkevesebben a barcsi kerületben mentek el szavazni, a kaposváriban viszont meghaladta a 60 százalékot ez az arány. Jutában az ezer választásra jogosult negyede már a délelőtti órákban leadta voksát.

- Visszanézve az elmúlt éveket és úgy látom, hogy el kell jönni szavazni, mert így tudunk eredményt elérni, hogy jobb legyen esetleg - tette hozzá Spiesz Ádámné.

Kaposváron az átjelentkezők fogadása adott kisebb feladatot az egyik szavazókörnek. Országszerte mintegy 570-en jelezték, hogy a somogy megyeszékhelyen szavaznának.

- Az ország minden pontjáról, minden megyéjéből jelentkeztek, nagy létszámmal Budapestről, Baranya megyéből és Somogy megyéből is - mondta Járos Katalin, a 36. számú szavazókör szavazatszámláló bizottságának az elnöke.

Számottetvő rendkívüli esemény nem történt tegnap. Csak plakátot kellett eltávolítani, egy rosszullét miatt bizottsági tagot helyettesíteni, Kaposváron pedig hitelesító pecsétet cserélni.

- Minden választás produkál olyan eseteket, amik még nem fordultak elő, most is volt ilyen. Az egyik szavazókörben eltörött a pecsét, a vadonatúj pecsét, ide új pecsétet kellett kivinni - válaszolt Kéki Zoltán, a Helyi Választási Iroda vezetője.

A szavazólapok feldolgozottsága közelít a 99 százalékhoz. Hivatalos végeredményt azonban csak a fellebbezési határidő lejárta után hirdethet a Nemzeti Választási Iroda.

Címkék: 2014, választás, szavazás, politika