1848. március 15. példája nemcsak erőt ad és bíztat, hanem sok mindenre figyelmeztet is bennünket. Figyelmeztet arra, hogy a szabadságunk az, amelyet sosem adhatunk fel. Figyelmeztet arra, hogy cselekednünk nemcsak lehetőség, de emberi mivoltunkból fakadó kötelesség is, ha gyermekeinknek egy szebb és boldogabb jövőt akarunk teremteni - mondta a forradalom 166. évfordulóján ünnepi beszédében Szita Károly polgármester a Kossuth téren.

 

- 1848 tette a Himnuszt a nemzet imájává, a piros-fehér-zöldet a nemzet színeivé. És akkor, ott hangzott el az a két fontos szó, amelynél ma sem kívánhatunk többet. Szabadság és jólét! Kell-e ennél több? Lehet-e tömörebben kifejezni mindazt, amire valóban szükségünk van - tette fel a kérdést Kaposvár polgármestere.

- Az ember szabadnak születik, ám ezt a szabadságát igazán akkor tudja megélni, ha közben egy biztos közösséghez is tartozik. 1848. március 15. figyelmeztet arra, hogy sose engedjük el egymás kezét, ha erősek akarunk lenni, mert egyedül az ember sok mindenhez kevés, de a közösségnek sosincs lehetetlen - hangsúlyozta Szita Károly. A polgármester emlékeztetett a válság éveire, amikor az volt a város célja, hogy legyen kenyere minden kaposvári családnak, s hogy biztonságban tudhassuk szeretteinket.

- Hogy jól tettük, amit tettünk, mutatja mai helyzetünk. Nem az, hogy a célnál vagyunk, hanem az, hogy haladunk, jó irányba haladunk. Kaposvár két évtized alatt olyan utat járt be, amilyet kevesek Magyarországon. Történelmi megújuláson ment keresztül a város, s ennek eredményeként Kaposvár ma erősebb mint valaha.

- Ha hiszünk egymásban, ha bizalommal vagyunk a másik iránt, akkor a gonosz sosem kerekedhet felül. Márpedig Kaposvárt azért nevezhetjük közösségnek, mert mi hiszünk egymásban. Igen, mi hiszünk egymásban, mint ahogyan a 48-asok is hittek - fogalmazott Szita Károly.

 

Címkék: hisz, erős, Szita, beszéd, Károly, politika, polgármester, közösség, Kaposvár