szavazas


A választási eljárási törvény a választási irodák - így az NVI - kötelező feladatává teszi a választópolgárok tájékoztatását, ennek egyik formája a választási információs szolgálatok működtetése. A választási információs szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választással kapcsolatos jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdéseiben.

A központi VISZ-t naponta több mint félszázan keresik meg, nem ritka a napi 40 telefon és 30 e-mail sem, ez több, mint a korábbi választások hasonló időszakában. A szolgálatot vélhetően azért keresik meg többen, mert jelentősen megváltozott a választási jogszabály, és a változások miatt vannak olyan ügyek, amelyekben a választópolgár aktív közreműködése is szükséges, ilyen például a határon túliak regisztrációja vagy a központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek.

A leggyakrabban - tízből hárman - a levélben való szavazásról érdeklődnek, 15 százalékuk pedig a nemzetiségi regisztrációval kapcsolatban. Sok kérdés érkezik a Magyarországon, illetve külföldön élők névjegyzékbe vételével, a külképviseleten való szavazással, az átjelentkezéssel, mozgóurna-igényléssel, valamint a helyi választási irodák és bizottságok elérhetőségével, a különböző nyomtatványok kitöltésének módjával kapcsolatban is.

Címkék: változások, megye, választás, 2014, politika, somogy