valasztas


Az idei országgyűlési választások átalakítását 2011-ben fogadta el a Parlament. Ennek megfelelően a 386 képviselői hely 199-re zsugorodik. Így a korábbi 176 egyéni választókerület helyett csak 106 lesz. Somogyot 4 választókerületre osztották fel. Kaposvár, Siófok, Marcali és Barcs ezek központja.

A megszokott két forduló helyett csak egy lesz, nem kell egymás után két héten belül kétszer is az urnákhoz járulni. Bizonyos kikötésekkel eltörölték a kampánycsendet. A választás napján nem lehet nagygyűlést tartani, politikai reklámot közzétenni és a szavazókörök 150 méteres körzetében kampánytevékenységet folytatni. Nem lesz területi lista, csak országos és az igazolással történő szavazás is megszűnik. Ajánlószelvényeket sem kapnak a választók.

- Ehelyett ajánlóíveket lehet igényelni a jelölteknek, jelölőszervezeteknek és az ajánlóívekre kérik majd a választópolgárok adatait és aláírását. 750 ajánlás helyett 500 már elegendő és minden választópolgárnak az adott választókerületben több ajánlása is van és akár az összes jelöltet támogathatjuk - válaszolta megkeresésünkre Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Kaposváron február 7-e és 17-e között postázzák ki az értesítőket. Ha valaki nem kapná meg, annak ezt jeleznie kell a polgármesteri hivatalban. A korábbi 61 szavazókörhöz képest 59 lesz. Többeknek máshol kell voksolniuk, mint négy évvel ezelőtt. Ha másik településen akar valaki szavazni azt április 4-ig kell jelezni a jegyzőnél, mint ahogy a mozgóurna kérelmet is.

- Sokan betegségük, állapotuk miatt nem tudnak elmenni választani. Ők sem maradhatnak le és nem szorulhatnak ki a választásról. Kérhetik a mozgóúrnás szavazást. Ezt írásban, vagy meghatalmazottjuk útján megtehetik a választás előtti péntek délután 4 óráig - mondta Kéki Zoltán, címzetes főjegyző.

A külföldön dolgozók a külképviseleteken voksolhatnak, ha a szavazás napján is kint tartózkodnak. Ezt március 29-ig kell kérelmezniük személyesen, vagy meghatalmazott útján.

Címkék: változások, megye, választás, 2014, somogy, politika