Kaposvár városháza


10:20: Kiss Tamás a Jobbik  képviselője arról beszél, hogy a cigány kisebbség a Sávházban és annak környékén a tisztességes nyugdíjasokat rettegésben tartja. Kérdése mit ez ellen az önkormányzat. Kéki Zoltán elmondta, panaszt az önkormányzatnál és a Kormányhivatalban lehet tenni. Néhány, egyéb előterjesztés megszavazásával a mai közgyűlés végére érkezett a képviselő-testület. Köszönöm figyelmüket. Viszontlátásra.
10:02:
Folytatódik a közgyűlés. A jövő évi városi kiemelt rendezvényekről döntenek. Ezek 100 millió forintba kerülnek a városnak. Azt akarják elérni, hogy ezért a pénzért növekedjen a Kaposvárra látogatók száma. A Festők Városa Hangulatfesztivál is nevet változtatna, mivel ez könnyen Szentendréhez köthető. Rippl-Rónai nevét venné fel, de ezt de erről decemberben döntenének. Ehhez kapcsolódva jelentette be Szita Károly, hogy december 14-én egy új Intercity járat indul Kaposvár és Budapest között, amelyet Rippl-Rónairól neveznek el.
09:31:
A képviselő-testület rövid kávészünetre vonult. Folytatás 10 perc múlva.
09:25:
A Desedai Látogató Központ teljes fejlesztése érdekében, 70 millió forint értékben kérte a képviselő-testület támogatását Szita Károly, amit  egyhangú 18 igennel meg is kapott.
09:11:
Pintér Attila kérdezte, mikor indulhat el a biomassza erőmű Kaposváron és ennek révén mikor csökken tovább a díja. Szita Károly válaszában elmondta, egy év alatt 20 százalékkal csökkent a távhőszolgáltatás díja. A befektetőkkel történt tegnapi tárgyaláson kiderült, hogy várhatóan még a télen indulhat az erőmű beruházás. Ezt követően további 20 százalékkal csökkenhetnek az árak.
09:04:
A közszolgáltatási díjak megállapításáról szóló rendelet kapcsán Kéki Zoltán elmondta, az ország összes önkormányzat közül csak tíznek pozitív a működési költségvetése, ilyen például Paks, Győr ahol nagyon magasak a helyi adóbevételek. Annak ellenére hogy Kaposváron nincsenek hatalmas helyi adókat fizető cégek, Kaposvár benn van ebben tíz önkormányzatban.
09:00:
Szita Károly zárszavában kiemelte, Kaposváron több mint 20 ezren írták alá a rezsicsökkentést támogató íveket. ennyien támogatták a város és a kormány törekvéseit. Kaposvár mindig is azon dolgozott hogy az ország egyik legolcsóbb városa legyen. Mint mondta jó volt az a cél, amit maguk elé tűztek ki. Erre jött még a kormány 20 százalékos csökkentése, ami feladat elé állítja a Kapos Holdingot. A cég beszámolóját 16 igen és két tartózkodással fogadták el.
08:55:
Giber Vilmos(KDNP) hozzászólásában azt mondta, hogy a lakosság érdekeit kell figyelembe venni, nem a cégekét. A Kapos Holdingnak meg kell oldania az előtte álló kihívásokat.
08:52:
Pintér Attila szerint nehéz helyzetben lesz a következő időszakban a Kapos Holding amennyiben nem kap állami támogatást a rezsicsökkentést követően.
08:47:
Gombos Attila a Kapos Holding vezérigazgatója válaszában elmondta, folyamatosan fejlesztik a cégek adatbázisához való hozzáférést, az internetes ügyfélszolgálat mintegy egy év múlva kezdheti meg működését. Az állami kompenzáció lehetőségéről nem tud.
08:46:
Pintér Attila (MSZP) kérdezte, mikor indul az internetes ügyfélszolgálat, valamint a rezsicsökkentés miatti árbevétel kiesés pótlására javalsolják-e az állami kompenzáció kérését.

08:44:
A Kapos Holding eddigi tevékenységéről szólva Szita Károly elmondta, a cég indulása óta 638 millió forinttal kevesebb közpénzt kellett a holding cégeire fordítani.
08:40:
Az önkormányzati hatáskörébe tartozó közszolgáltatási díjak jövőre nem emelkednek. 16 igen, két tartózkodás ellenében ezt fogadta el a képviselő-testület.
08:35:
Több mint 28 ezer forint lehetne a kommunális adó, ehhez képest Kaposvár csak ennek ötödét alkalmazza, alig 6 ezer forint. Az országban csak egy város van, ahol olcsóbb a kommunális adó, de csak azért mert ott nem vezették be - mondta el válaszában Kéki Zoltán, címzetes főjegyző.

08:29:
Kéki Zoltán válaszában elmondta aki kért mindenki kapott valamilyen kedvezményt és csak 10 esetben kellett a kérvényt elutasítani. 
08:27:
Pintér Attila (MSZP) azt kérdezte a jegyzőtől melyik rendelet alapján tesznek könnyítést a vállalkozásoknak? Valamint mennyi vállalkozás kérte összesen a az adóelengedést, vagy kezdvezményt. Tavaly 184 magánszemély kapott ilyen jellegű kedvezményt

08:25:
Kéki Zoltán napirend előtt elmondta, nagyon régen volt olyan hogy Kaposváron arról döntöttek volna, hogy nem emelnek adókat. Kiemelte, van olyan erős a város, hogy jövőre nem kell helyi adókat emelni.
08:22:
Tiltaná a képviselő-testület, hogy a játszótereken, valamint a Városligetben ne tartózkódjanak életvitelszerűen a hajléktalanok. Elfogadták a jegyző előterjesztését.
08:20: Kéki Zoltán címzetes főjegyző az állattartási rendlet kapcsán felidézte a kedvelt slágert, miszerint egy cica, két cica, száz cica jaj. Engedni akarta a testület, hogy egy lakáaban akár több macskát is tarthassanak, de a képviselők elvetették ennek lehetőségét.
08:15: Nem emelte a közgyűlés fizetőparkolók díjait. Jövőre maradanak az idei árak. ergyhangúlag döntött erről a testület.
08:13: Kaposvár jelentős turisztikai díjat kapott az Európai Bizottságtól az akadálymentesítés kapcsán.

08:10: A kórház újabb fejlesztése érkezett el fontos állomásához. Borkéta ünnepet tartottak a világszínvonalú PET centrum építkezésén. A beruházás tavaszra készül el.
08:08: Szita Károly a közgyűlés előtt elmondta: a kormány óriási lépéseket tesz az adósságcsökkentés érdekében és átvállalja az önkormányzatok maradék adósságát. Továbbá megemlítette, hogy a Bereczk program jól hala, akárcsak a Gyermekmosoly program, aminek révén játszóterek újulnak meg. Most tudott a város nekiállni a felújításoknak. Egy már elkészült és át is adták.

08:05: Novemberi közgyűlésére készül Kaposvár képviselő-testülete. Az előzetes tervek szerint 30 napirendi pontot tárgyalnak meg. Köztük azt, hogy jövőre ne emelkedjenek a kaposvári közszolgáltatási díjak.


08:03: Jó reggelt, köszöntöm a KaposPont olvasóit!

Címkék: adók, emelkednek, élő, november, közgyűlés, politika