székelyföld


A tömegrendezvény 14 helyszínére Erdély egész területéről érkeztek tüntetők. A székelyföldi utakon reggel óta székely és magyar zászlókkal fellobogózott, dudáló autókat lehetett látni.

A rétyi gyülekezőhelyen rézfúvósok szórakoztatták az istentisztelet kezdetéig a tüntetőket, akik székely és magyar zászlók százaival vonultak a helyszínre. Rétyen megannyi olyan európai közösségnek a zászlaját is kitűzték, amelyek szolidaritására számít a székelység az autonómia eléréséért folytatott küzdelemben. A helyszínen baszk, katalán, skót és dél-tiroli zászlókat is látni lehet.

A tüntetők elsősorban román és angol nyelvű feliratokon üzenték: "Autonómiát akarunk nem függetlenséget!" "Románia a mi országunk is!"

A demonstráció forgatókönyve szerint az istentiszteleteket követően elindulnak egymás felé a menetoszlopok a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút 53 kilométeres székelyföldi szakaszán.

A meneteléssel a Székely Nemzeti Tanács  és a hozzá csatlakozott erdélyi magyar pártok és szervezetek az egységes, autonóm Székelyföld iránti elkötelezettségüknek kívánnak nyomatékot adni.

Címkék: autonóm, menet, székelyföld, trianon, 2013, politika