Orbán: közeledünk a valódi felszabadulás felé

A miniszterelnök szerint Magyarország közeledik a valódi felszabadulás felé, ám a mindennapi élet szabadságának megvédéséhez a kormányoldal támogatóinak munkájára is szükség lesz. Orbán Viktor az október 23-i állami ünnepségen a jövő év tavaszán esedékes parlamenti választásra utalva azt is mondta: "lassan és biztosan be kell indítanunk a gépezetünket, hadrendbe kell állítani csapatainkat", mint 2010-ben.

A miniszterelnök beszéde ide kattintva érhető el.

A kormányfő azt mondta a Hősök terén is azért gyűlt össze a tömeg a nemzeti ünnepen, hogy megmutassa, nem engedi, hogy ismét elvegyék a nyugdíjat, a fizetést, a gyedet, hogy ne dönthessék újra adósságba a családokat, a városokat, ne tehessék megint együtt tönkre Magyarországot, ne szolgáltathassák ki újra a spekulánsoknak, a bürokratáknak.

A hallgatóság - amelyben sokan tartottak magasba magyar és székely zászlókat, az 56-os forradalom jelképét, a lyukas zászlót, valamint helységnévtáblákat - megtöltötte a Hősök terét, a résztvevők még az Andrássy úton is álltak, egészen a Rippl-Rónai utcáig. A tömeg túlnyomó része a Békemenette érkezett a Hősök terére. A szervezők három kivetítőt is felállítottak: a Bajza utcánál, a Kodály köröndön és a Terror Házánál, amelyek előtt több százan kísérték figyelemmel a kormányfő beszédét. Az MTI tudósítói semmilyen atrocitást, provokációt nem tapasztaltak.

Békések voltak a megemlékezések

Az október 23-ai rendezvényekhez kapcsolódóan szerdán három esetben történt rendőri intézkedés, mindhárom a helyszínen, figyelmeztetéssel végződött - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-vel.

A rendőrség honlapján olvasható közlemény szerint a rendőrség október 23-án országszerte 580 rendezvényt biztosít, ezek közül 17 óráig 376 befejeződött.

Somogyi összefoglalónkért ide kell kattintani!



Több mint ötezren látogattak el a Terror Háza Múzeumba

A múzeumba az ünnepen ingyen lehet megnézni az állandó és az időszaki kiállítást. A múzeum a közleményben egyben köszönetet mondott azoknak, akik a nap folyamán gyertyát gyújtottak az 1956-os szabadságharcosok tiszteletére az épületnél.A központi állami megemlékezések részeként délután ünnepélyes gyertyagyújtást tartottak a Terror Házánál, a Hősök falánál.

A rendezvényen gyertyát gyújtott Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Schmidt Mária (a képen), a múzeum főigazgatója is. Az érdeklődők közül is sokan gyújtottak gyertyát, illetve mécsest a megtorlások áldozatai előtt tisztelegve. Számos résztvevő vitt magával nemzetiszínű lobogót, néhányan pedig székely zászlót.

Kolozsváron Bethlen Gábor erdélyi fejedelem első egész alakos szobrát avatták fel

A fényképen Böjte Csaba ferences szerzetes, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke miután leleplezték Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egészalakos szobrát Kolozsváron, az alsóvárosi református templom kertjében a fejedelem megválasztásának 400. évfordulóján, 2013. október 23-án.

Varga: nem engedünk azoknak, akik el akarják hazudni eredményeinket

A fővárosban délelőtt a Széna téri emlékműnél Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi polgármester mondott ünnepi beszédet.

Nem engedünk azoknak, akik "el akarják hazudni eredményeinket, csorbítanák nemzeti függetlenségünket és megtörnék nemzeti egységünket" - mondta a tárcavezető. Varga Mihály kiemelte: együtt kell megélni az október 23-i ünnepet, és az emlékezés mellett merni kell ismét átérezni a függetlenség ízét, a szabadság érzését, a sorsunkról való döntés felelősségét.

"Tesszük ezt, amikor politikai és gazdasági téren is ragaszkodunk függetlenségünkhöz, következetesen kiállunk a határainkon túl élő magyarság jogaiért, amikor nem teszünk engedményeket, ha a nemzeti érdekeink védelméről van szó, és amikor nyugodtan vállaljuk, hogy az unión belül is a nemzetek Európájában gondolkodunk" - hangoztatta.

Varga Mihály elmondta: a kormány célja a társadalmi és gazdasági szempontból is sikeres ország megteremtése, "amely képes érdekeinek érvényesítésére, céljainak megvalósítására, és amelyre büszkén tekinthet minden magyar határainkon belül és kívül egyaránt".

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester beszédében hangsúlyozta: 1956 történelem, tanulság és példa. Napjainkban a jövő legnagyobb tétje, hogy a mai fiatalok miként érzik át, és hogyan követik a nagy elődök példáját - vélekedett.

Láng Zsolt beszélt arról is, hogy "57 évvel a forradalom után olyan időket élünk, amikor a külső kényszertől is meg kell óvnunk eredményeinket, önrendelkezésünket, gazdasági és politikai biztonságunkat". "Éles politikai csatározások szabdalják szét erőinket", és "sokan árulnák ki ismét nemzeti értékeinket" - jelentette ki.

Fél 1-től a Magyar Liberális Párt ünnepi megemlékezésén Mécs Imre, 1956-os halálraítélt, volt országgyűlési képviselő mondott beszédet.

301es parcella

Koszorúzás, főhajtás a 301-es parcellánál - LMP:

Az LMP is itt tartotta ünnepi megemlékezését 1 órától, beszédében Schiffer András, a párt társelnöke azt hangsúlyozta, hogy 1956 követeléseinek teljesítésével a mai napig adósok vagyunk

Az országgyűlési képviselő azt mondta, az 1956-os felkelés egyszerre volt szociális forradalom és nemzeti függetlenségi szabadságharc, 1989 után viszont a követelések egyike sem teljesült.

Schiffer András közölte, a forradalom lényege a nemzeti függetlenség kivívása és egy olyan társadalmi, politikai rendszer megteremtése volt, amelyben a rendszerváltó elit sem volt érdekelt. Hozzátette: bár 1989 a legitimációs alapját '56-ból vette, alig szólt másról, mint az állami vagyon szétosztásáról.

Schiffer András azzal zárta beszédét: nem lehet úgy nemzeti önrendelkezést fenntartani, ha közben milliókat taszít rabszolgaságba a hatalom.

Ellenzéki demonstráció: Szolidaritás, MSZP, Együtt-PM, DK

A Szolidaritás Mozgalom délben várta szimpatizánsait a Széchenyi István térre, onnan indultak a Műegyetem elé, ahol délután 2-kor kezdődött több párt és szervezet közös ellenzéki demonstrációja.

Bajnai Gordon és Mesterházy Attila a kormányt bírálta, Gyurcsány Ferenc pedig nagyobb összefogást is sürgetett. A demonstráción megjelent többek között Lendvai Ildikó volt MSZP-elnök, Mécs Imre egykori 56-os halálraítélt, Jávor Benedek, az Együtt-PM társelnöke, Horváth Csaba, az MSZP alelnöke és Vadai Ágnes, a DK elnökségi tagja.

Ellenzéki demonstráció: Jobbik

A Jobbik fél 2-re hirdetett találkozót a Vidékfejlesztési Minisztérium elé, s innen vonultak át a Deák térre. A kormánykárosultak nagygyűlésének nevezett rendezvényükön felszólalt többek között Vona Gábor, a párt elnöke.

Alábbi képünkön a Békemenet résztvevői vonulnak át a fővárosi a Margit hídon.

Koszorúzás, főhajtás Csepelen - Wittner Mária:

A XXI. kerületben Wittner Mária (Fidesz) országgyűlési képviselő, Csepel díszpolgára a Weiss Manfréd szakközépiskolában mondott beszédet. Wittner Mária szerint 1956 forradalma nem ért véget, folytatódik tovább, "csak ma nem fegyverekkel vívjuk, hanem szívvel-lélekkel, emberséggel". Az egykori 1956-os halálraítélt hangsúlyozta: ma Magyarországon szabadságharc folyik, és ezt csak a szeretet ereje nyerheti meg.

Át kell lépni azon a gyűlölethullámon, ami következni fog, "de meg kell nyerni választást, mert nem engedhetjük meg, hogy újra belefogjanak abba a mély rombolásba", amelyet nyolc éven keresztül csináltak - fogalmazott a politikus.

Koszorúzás, főhajtás a 301-es parcellánál - Szili Katalin:

A rákoskeresztúri Új köztemetőben, a 301-es parcellánál 11 órától Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Párt elnöke a szervezet képviselőivel néma főhajtással emlékezett a forradalmárokra.

Koszorúzás, főhajtás a 301-es parcellánál - Selmeczi Gabriella és Iván László:

Selmeczi Gabriella és Iván László fidesz országgyűlési képviselők koszorút helyeznek el a 301-es parcellában lévő 56-os központi emlékműnél az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján Rákoskeresztúri Újköztemetőben.

A Magyar Írószövetség székházában megrendezett ünnepségen Halász János kultúráért felelős államtitkár mondott beszédet.

Veszprém megyében, Szentgálon Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes mondott ünnepi beszédet. A megyeszékhelyen pedig Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szólalt fel.

Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője tartott ünnepi beszédet. Tolna megyében, Szekszárdon a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége tartott megemlékezést. Beszédet mondott Fónay Jenő, a szövetség tiszteletbeli elnöke, 1956-os halálraítélt.

Áder János köztársasági elnök Torontóban az Árpád-házi Szent Erzsébet Magyar Katolikus Templomban új magyar állampolgárok eskütételén és az 1956-os ünnepi megemlékezésen vett részt.

Kassán Martonyi János külügyminiszter megnyitotta a Párhuzamos történetek - Budapest és Kassa - főváros és régiócentrum a 19. század második felében című kiállítást.

Beregszászban Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet.

Szabadkán is ünnepséget tartottak az 1956-os forradalom emlékére.

Így kezdődött a nap: összeült az operatív törzs

A nemzeti ünnep eseményeit - mint minden esetben - most is az operatív törzs felügyeli - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel, miután a törzs 9 órakor megkezdte munkáját.

Tájékoztatásuk szerint a törzsben minden érintett szerv, így a rendőrség, a meteorológiai szolgálat, a mentőszolgálat, a Terrorelhárítási Központ, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Budapesti Közlekedési Központ, a katasztrófavédelem, valamint a Valton Security képviselői jelen vannak. A testület egészen az utolsó program zárásáig ülésezik.

Így kezdődött a nap: felvonták a nemzeti lobogót

Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonásával a budapesti Hősök terén szerdán 9 órakor kezdődött meg az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapjának ünnepségsorozata.

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegysége vonta fel. A nemzeti ünnep nyitó ceremóniáján jelen volt Pintér Sándor belügyminiszter, Benkő Tibor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, Kun Szabó István, a budapesti helyőrség dandár parancsnoka, Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató, valamint a magyarországi diplomáciai testület képviselői. Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar, a Nemzeti Lovas Díszegység, felsorakoztatták Magyarország történelmi zászlóit.

forrás: MTI; fotó: Kovács Tamás, Soós Lajos, Bíró István, Illyés Tibor, Máthé Zoltán, Kallos Bea (MTI)

Címkék: ünnep, ország, október, megemlékezés, politika