"Idén már 57 éve, hogy a bilincsbe vert Magyarország felemelte szavát a szabadságért és meggátolhatatlan erőel fejezte ki a szabadság iránti vágyát, a szabadságba vetett hitét. A magyarok békés menetben vonultak utcára, mert megelégelték azt, hogy nem dönthetnek saját sorsukról.

Apáink, anyáink, nagyanyáink, nagyapáink voltak azok, akik megelégelték, hogy idegen hatalmak verik bilincsbe szabadságukat. Elszántságuk, összefogásuk és bátorságuk ereje békés forradalommá lett. 1956 októberében mindenki megbizonyosodhatott arról, hogy a Becsület él és tenni kész, és ereje erőebb, mint a félelembő épült falaknak. 1956. október 23-án a magyarok kivívták a szabadságot, amelynek emléke, azóta is élteti hitünket a magyar nemzetben és az igazságban. A Szabadság napján a magyarok tabukat, szobrokat és egy olyan rendszert döntöttek meg, amely saját hatalmát csakis a félelemmel, a gyűölettel és az erőzakkal volt képes fenntartani.

Magyarország 1956-ja ezért örök szimbóluma lesz nemzetünk és a világ történetében is  a diktatúrák, az elnyomás elleni szabadságharcnak. 57 éve mi magyarok nemcsak egy diktatúra ellen lázadtunk fel, hanem a hazugság és a félelem ellen is, a forradalom szimbóluma annak, hogy a szabadságért minden nap meg kell vívni, ma is és holnap is.

A magyarok sokat tanultak ’6-ból. Megtanultuk, hogy jobb, ha nem várunk senkire. Saját magunkért nekünk kell kiállni, saját magunkért muszáj kiállni. A magyarok szabadságát rajtunk kívül senki más nem tudja, és nem is akarja kivívni.  Megtanultuk, hogy csak akkor lehet önbecsülésünk, ha kiállunk amellett, hogy Magyarország nem hagyja magát többé betörni, megtörni és legyőni."

Juhász Tibor, Somogy megyei kormánymegbízott

Címkék: gondolatok, kormánymegbízott, juhász, tibor, ünnep, Somogy, politika