Gelencsér

Szijártó Péter külgazdaságért felelős államtitkár jelentős munkát végzett a belföldi és a külföldi gazdaságok kapcsolatainak erősítése érdekében. Munkáját intézményi háttérként a Magyar Nemzeti Kereskedőház biztosítja. Felvettem a kapcsolatot Skultéti Vilmos vezérigazgató úrral, hogy a somogyi gazdasági élet szereplői is lehetőséget kaphassanak hazai és külhoni piacra jutáshoz – közölte Gelencsér Attila.

Az első lépések megtörténtek, somogyi földet művelő gazdák számára mutatta be a határon túli gazdasági kapcsolatok lehetőségeit Kiss János, a Magyar Nemzeti Kereskedőház kereskedelmi igazgatója. A „keleti nyitás” keretén belül számos országból, elsősorban arab országokból jelentős számú gazdasági szereplő, befektető érdeklődik magyarországi, így somogyi bértermeltetés iránt. Legnagyobb mértékű igény a gabonafélék tekintetében merült fel – például Szaud - Arábiából -, így első körben azoknak a gazdálkodóknak tudnak lehetőséget biztosítani, akik termelnek vagy szeretnének termelni ilyen növényeket. Számukra ma még elérhetetlen áron - jóval a jelenlegi árak felett - garantált piacot és állami garanciát biztosítanak.

Gelencsér Attila hangsúlyozta, ez a megbeszélés csak a kezdet, a somogyi gazdasági élet más jellegű szereplőinek piacra jutását elősegítő tárgyalások is zajlanak.

Címkék: keleti nyitás, gelencsér, megye, politika, gazdaság, somogy