A Magyar Távirat Iroda tájékoztatása szerint késő este érkezett az a hír, miszerint felfüggesztették az uniós támogatásokat Magyarország számára. Az Európai Bizottság a Regionális Fejlesztési Alapból, a kohéziós alapból és az Európai Szociális Alapból függesztette fel ideiglenesen a támogatások kifizetését - közölte egy név nélkül nyilatkozó bizottsági forrás.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mekkora összeget tart vissza Brüsszel, és azt sem, hogy a szabálytalanságok miatt mekkora összegtől eshet el Magyarország. A pénzeket azt követően fagyasztották be, hogy a bizottsági átvilágítás 'jelentős hiányosságokat' talált az operatív programok irányításában és ellenőrzésében. A forrás többször is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a nemzetközi sajtóban is megjelent számok, amelyek szerint Magyarország akár 2,7 milliárd eurót is elveszíthet, túlzóak, nagyságrendileg sem forog ekkora összeg kockán.Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki egyben a NFÜ vezetését kormánybiztosként látja el a minap azt mondta, a kormány sürgős akciótervet dolgoz ki és tárgyal várhatóan mai ülésén a 2007 és 13-as uniós időszak forrásvesztésének megelőzéséről.

Közben összesen 180 millió euró szabálytalanul elköltött agrártámogatást kér vissza az Európai Bizottság több uniós tagállamtól, köztük Magyarországtól. A legtöbb esetben a földnyilvántartási rendszerben, a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerben, illetve a pénzek felhasználásának ellenőrzésében, a szankciók alkalmazásában és a helyszíni ellenőrzésekben találtak hiányosságokat. Magyarországnak a földnyilvántartási rendszer hiányosságai miatt kell mintegy 5 millió eurót visszafizetnie az uniós kasszába, emellett 3,2 millió euró vidékfejlesztési támogatást is vissza kell adni, mert Brüsszel szerint a kormány nem minden esetben ellenőrizte megfelelően a támogatási feltételek teljesülését.A pénz csaknem harmadát, 60 millió eurót a briteknek kell visszafizetniük, de Lengyelországnak is 40 millió eurót kell visszaadnia Brüsszelnek.

Címkék: milliárd, kifizetés, Európai, Brüsszel, vissza, Unió, Magyarország, hiány, pénz, politika