Fontos, hogy az országgyűlési képviselők rendszeresen beszámoljanak választóiknak parlamentben végzett munkájukról - véli Lamperth Mónika. Ezért egy sajtótájékoztató keretében tájékoztatta a lakosságot 2013. február-2013. július közötti parlamenti ülésszakon végzett képviselői munkájáról. Alább elolvashatja a képviselő asszony összegzését:

Képviselői munkámban ezen az ülésszakon is két súlypontot alakítottam ki. Egyrészt foglalkoztam azokkal az ügyekkel, melyek a somogyi és kaposvári emberek számára fontosak. Képviselői fogadóórámon, lakossági fórumokon számtalan olyan problémával találkoztam, amely vagy törvényi, vagy egyéb jogalkotói megoldást igényel. Másrészt fontosnak tartom a közigazgatással kapcsolatos szakpolitikai kérdéseket, amelyek részben az államigazgatás átalakításával, részben az önkormányzati rendszert lebontó kormányzati politikával foglalkoznak.

Az általam benyújtott 54 indítvány közül kettőt szeretnék kiemelni:

2013. március 4-én MSZP-s képviselőtársaimmal együtt törvényjavaslatot nyújtottunk be az alapvető élelmiszerek áfájának 22%-kal való csökkentésére. Ezt a kezdeményezést a kaposvári önkormányzat is felkarolta, határozatot hozott arról, hogy kezdeményezi a kormánynál az élelmiszer termékek áfájának csökkentését. A 2013. január 17-én meghozott határozatról 2013. február 11-én tájékoztatta Szita Károly polgármester dr. Matolcsy György Nemzetgazdasági Minisztert, amelyre azonban válasz nem érkezett. Szita Károly polgármester kérését 2013. április 25-én – akkor már Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszternek – megismételte, ám válasz erre sem érkezett. Ezért országgyűlési képviselőként 2013. július 4-én írásbeli kérdést intéztem Varga Mihály miniszter úrhoz, amelyben arról érdeklődöm, hogy számíthat-e városunk arra, hogy a miniszter válaszra méltatja ebben a fontos ügyben.

Ugyancsak fontosnak tartom a 2013. július 4-én benyújtott törvénymódosítási indítványomat, amelyben a tranzakciós illeték megfizetése alól mentesítené a jogalkotó a bérből és fizetésből élőket valamint a nyugdíjasokat egyszeri pénzfelvétel esetén. A javaslat tárgysorozatba vételéről az őszi ülésszakban dönt az országgyűlés.


Az elmúlt ülésszakon 64 alkalommal szóltam hozzá a parlamenti vitában.

Címkék: mérleg, mónika, lamperth, politika, mszp, képviselő, parlament