Több százan demonstrálnak a Kúria Markó utcai épülete előtt, miközben a legfelsőbb bírói fórum egy devizahiteles ügyét tárgyalja kedden délelőtt.

A tiltakozók táblákkal, zászlókkal demonstrálnak, hangoskodnak, és voltak, akik egy akasztófára felfüggesztett bábut hoztak magukkal, akadályozzák a Markó utca gépjárműforgalmát.

A Kúria egy devizahiteles OTP Bank Zrt. ellen indított perét tárgyalja, ahol a magánszemély a szerződés semmisségének kimondását kéri azért, mert a bank nem tüntette fel az árfolyamrés, az átváltás költségét a hitelszerződésben. A per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kezdődött 2012 februárjában, és a bíróság áprilisban elutasította a keresetet. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2012. decemberi jogerős közbenső ítélete azonban azt mondta ki: érvénytelen a felek között létrejött kölcsönszerződés. A Kúriához az alperes nyújtott be felülvizsgálati kérelmet.

devizahitel

MTI Fotó: Kovács Attila

Egy férfi kivált a vonulók közül és festékkel két pénzintézetnek is lefújta a külső üvegét az Oktogonnál. Egy kisebb tömegverekedés is kitört, amikor 30-40 rendőr próbálta elvinni a festékfújó tüntetőt, és ebben kétszer annyi tüntető próbálta megakadályozni őket. A 47 éves nyíregyházi rongálót végül sikerült előállítani a VI. kerületi rendőrkapitányságra.

Mivel a Kúria július 4-ére halasztotta a döntést, a tüntetők ekkor "le a bankokkal", "elég volt", "követeljük a devizahitelek eltörlését" jelszavakat kiáltozva vonultak a Markó utcától, az Oktogonon és a Blaha Lujza téren át az Astoriához. A demonstrálókat nagy erőkkel biztosította a rendőrség. A tüntetés útvonalán gyakorlatilag állt az autóforgalom, a menet résztvevői időről időre megálltak az útba eső bankfiókoknál, ahol "gyertek ki" felkiáltásokkal tiltakoztak a devizahitelek ellen. Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a fiókokat is rendőrök védték.

Gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési feljelentést tesz a Budapesti Rendőr-főkapitányság a devizahiteles ügy bírósági tárgyalása után kezdett, nem bejelentett vonulásos demonstráció szervezője ellen - közölte a BRFK szóvivője kedden az MTI-vel.

Kovács Viktória elmondta: a Kúria épülete előtt bejelentett demonstráció zajlott, ennek megfelelően a tömeg elindult egy meghatározott útvonalon. A tüntetők közül azonban kivált egy nagyobb csoport, amely más irányba indult el, mint ami a bejelentésben szerepelt. Ennek a csoportnak a szervezőjét azonosították, és ellene tesz szabálysértési feljelentést a rendőrség - tette hozzá.

Címkék: tűntetés, lakás, bér, deviza, hitel, politika