A többi között az afrikai államok, India és Kuba nagykövete látogatott el tegnap Kaposvárra. A Napkerék Egyesület meghívására 29 ország diplomáciai képviselője érkezett a somogyi megyeszékhelyre. A rendezvény célja a roma kisebbség integrációjának megismertetése és a kapcsolatteremtés volt.

29 ország képviselete fogadta el a 10 éves Napkerék Egyesület meghívását. A szervezet az eddig elért eredményeit mutatta be a diplomatáknak. Nem titkolt céljuk a kapcsolatépítés és minél több támogatás elnyerése.

- Volt már rá példa és szerintem az is benne van, hogy kapunk valami segítséget tőlük - mondta a Napkerék Egyesület elnöke, Bogdán Imre.

Gelencsér Attila a megye értékeit mutatta be a résztvevőknek. Szita Károly a kaposvári önkormányzat roma oktatási felzárkóztatásáról beszélt.

- Ezzel az ösztöndíjjal az a célunk, hogy segítsük a cigány fiatalokat abban, hogy szakmát szerezzenek és hogy egyetemre menjenek - mondta Szita Károly polgármester.

Hozzátette: csaknem 1 milliárd forintot fordítanak a Szentjakabi városrész felújítására, szebbé tételére.

A nemzetközi kapcsolatrendszer bővítése az egyetem számára is rendkívül fontos. Jelenleg 80 külföldi partnerszerződésük van.  

- Ez a nemzetköziesedés és az, hogy külföldi diákokat tudjunk megnyerni nagyon fontos. Ugyanis ez mindenütt mérőszám, hogy melyik egyetemnek hány százaléka külföldi - árulta el a Kaposvári Egyetem rektora, Prof. Dr. Szávai Ferenc.

A nagyköveteknek az egyetemet is megmutatták. Többen szorosabb kapcsolatot is el tudnának képzelni a somogyi campussal.

- Nagyon jó ötleteket kaptunk arra, hogy hogyan lehetne az együttműködést elősegíteni Angola és Magyarország között. Hiszen az 1980-as években már volt ilyen törekvés, angolai diákok tanultak Magyarországon de a rendszerváltás ezt az együttműködést visszavetette, mondta az angolai nagykövetasszony, Lizeth Nawanga Satumbo Pena.

A találkozón a Temesvári utcai tagóvoda kicsinyei adtak műsort a konferencia résztvevőinek.

Címkék: napkerék, gelencsér, szita, nagykövet, politika, kaposvár