A világgazdaság reformját és a szegények segítését sürgette Ferenc pápa tegnap mondott beszédében. A szegényeket segítő Assisi Szent Ferenc nevét választó pápa, a Vatikánban fogadott nagykövetek előtt vázolta fel a katolikus egyház gazdasági nézeteit. Többek között Luxemburg és az afrikai Botswana szentszéki diplomatája nyújtotta át megbízólevelét az egyházfőnek.

A pápa, aki "gazdasági diktatúráról" és "a piac zsarnokságáról" beszélt, úgy fogalmazott, hogy : "Bizonyos ideológiák a piacok és a pénzügyi spekuláció abszolút függetlenségét szorgalmazzák, megtagadva ezzel az államok ellenőrzési jogát a közös jó érdekében".

Hangsúlyozta, hogy ez a zsarnokság "láthatatlan, gyakorta virtuális, egyoldalú és beavatkozási lehetőség nélkül diktálja törvényeit". A mai világ "aranyborjúja az idolként imádott pénz", "a hatalmi és birtoklási vágy határtalanná vált", a "csápjaival terjeszkedő korrupció és az egoista adócsalás világméreteket öltött".


Ferenc pápa nyomatékosította, hogy ezzel egy időben a világ többsége "bizonytalanságban él gyászos következményekkel". Hozzátette, hogy az "ember fogyasztási cikké vált, amelyet elhasználnak, majd eldobnak". Ez "antropológiai válsághoz" vezet, "betegséget, félelmet, elkeseredést teremt, és elfojtja az élet örömét" - jelentette ki az egyházfő.

A pápa szerint az etika segíthet: az erkölcs adhat "egyensúlyt és emberségesebb társadalmi rendet biztosító" gazdasági reformokat, a javaknak a szegényekkel való megosztását sürgette és szemléletváltást a politika részéről: "a pénz arra kell, hogy ezzel szolgáljunk, nem arra, hogy ezzel kormányozzunk" - mondta.

Forrás: MTI

Címkék: zsarnoksága, Ferenc, pénzpiac, ellen, pápa, politika