2008-ban 300 millió forintos alappal hozták létre a Kistelepülési Fejlesztési Támogatást, amely a helyi fejlesztések támogatja és a bajbajutott önkormányzatok adósságát rendezi.

- A 2006 - 2010 közötti kormányzati ciklusban, a helyhatóságokat sújtó 120 milliárd forintos elvonás mellett, sok esetben csak a Kistelepülési Fejlesztési Támogatással tudták megvalósítani a települések a fejlesztéseiket, ezért döntött a megye a KIPA létrehozása mellett. A 2010-évi országgyűlési választások után nem csak kormányváltás, de szemléletváltás is történt, hiszen az Orbán kormány az önkormányzatok és az emberek mellé állt a Gyurcsány és Bajnai kormányok megszorításaival szemben. Míg a Gyurcsány és Bajnai kormányok folyamatosan adót emeltek és elvettek az emberektől, elvettek az önkormányzatoktól, addig az Orbán kormány minden korábbi mértéket meghaladóan biztosított támogatást az önhibájukon kívül hátrányos önkormányzatoknak, egyedülálló módon számtalan települést a csődtől megmentve rendezte az adósságukat, s az adócsökkentő politikájával pedig az emberek és a családok oldalára állt - írja közleményében a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila.


A döntésben érintett települések:

Öreglak, Somogyszob, Somogyvár, Vése, Kaposkeresztúr, Nemesdéd, Drávagárdony, Somogysimonyi, Patca, Rinyakovácsi, Gölle, Lad, Csoma, Bőszénfa, Szenna, Szentbalázs, Sántos, Bodrog, Juta, Kastélyosdombó, Zselickislak, Hetes.

Címkék: kistelepülés, attila, gelencsér, önkormányzat, pénz, segítség, politika