Az előadók arra figyelmeztettek: az alkotmányozó parlamenti többségnek be kell tartania a saját maga alkotta szabályokat. Arra is felhívták a figyelmet: korlátlanul nem lehet módosítani a törvényeket.

A gazdasági válság elérte a bíróságokat is. A Kúria elnöke szerint eladósodott magyar családok tömege keresi peres úton az igazát.

- Egy olyan új jogterületen kell álláspontot kialakítani, ahol nem rendelkezünk hagyományokkal. Banki szerződések tömegével még sohasem kerültek bíróságok elé - mondta a Kúria elnöke, Darák Péter.

Ezért a Kúria elnöke egy joggyakorlat elemző csoportot hozott létre, hogy egységes ítéletek szülessenek a devizahitelesek pereiben. Handó Tünde szerint egyre több a nagy visszhangot kiváltó bírósági döntés.

- A bíróknak meg kell tanulniuk bánni a hatalommal, ami a kezükben van, a közvéleménynek és a jogalkotóknak pedig meg kell tanulniuk tisztelni a bírósági döntést - tette hozzá Handó Tünde.

Stumpf István szerint az alkotmányos változásokat hozó 2/3-os parlamenti többségnek be kell tartani a maguk alkotta a szabályokat. Csak ettől várhatják, hogy az új törvényeket az emberek is elfogadják.

- Különösen fontos, hogy ezeket a jogszabályokat betartsák, amelyek a törvények elfogadására vonatkoznak, és amelyeket saját maguk állapítottak meg saját maguk számára - szögezte le az alkotmánybíró.

A Legfőbb Ügyész helyettese szerint korlátlanul nem lehet módosítani a jogszabályokat.

- Még akkor is, ha a mai alkotmányozást a jogrendszeren át kell vezetni, érthető ez a jogalkotási tempó, de előbb-utóbb ezt vissza kell venni - mondta a Legfőbb Ügyész helyettese, Varga Zs. András.

A résztvevők szerint az alkotmánymódosítások, gyakori törvényi változások idején felértékelődik a hasonló konferenciák szerepe, mint amilyen a kaposvári jogi beszélgetések.

Címkék: stumpf, handó, jogi, kúria, beszélgetés, bíróság, politika