Hajnóczi Péter, a Belügyminisztérium főosztályvezetője szóbeli kiegészítésében kiemelte, hogy a módosítási javaslatban az erdő-, illetve a zöldterület nagysága nem csökken, mindössze ezen belül adna a jogszabály némi mozgásteret a településeknek. Ezen kívül a javaslat szerint a jövőben a csónaktárolásra vonatkozó szabályokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendelete határozná meg, illetve a kistelepülések szennyvízkezelési programjának határidejét meghosszabbítanák.

Kővári János fideszes képviselő hozzászólásában fontosnak tartotta, hogy a törvény a nádfelületre vonatkozóan is határozzon meg szabályokat.

Nagy Andor KDNP-s képviselő, a bizottság alelnöke rámutatott, hogy a Balaton közigazgatásilag és fejlesztési térségként is több területet érint, ezért fontos megtalálni a fennhatathatóság, a természetvédelem, a gazdaságfejlesztés és a helyiek igényeinek megfelelő megoldásokat.

Jávor Benedek független képviselő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a lazító szabályok a beruházói szándék nyomásának engednek.

Szili Katalin független képviselő, a bizottság elnöke a visszaélést megakadályozó garanciális szabályok iránt érdeklődött.

Hajnóczi Péter válaszában elmondta: a nádfelületre vonatkozó szabályok a vízpart rehabilitációs terveiben szerepelnek.

A főosztályvezető hangsúlyozta: a módosítás révén nem növekszik a beépítésre szánt zöldterület, az építési szabályok továbbra is megmaradnak.

Címkék: módosítás, testület, támogat, törvény, balaton, politika