Az új önkormányzati törvény értelmében 2013. január 1-jétől a kétezer lélekszámúnál kisebb településeken megszűnnek az önálló önkormányzati hivatalok.

Két település hivatalával „házasodik” a siófoki önkormányzat. Március 1-jétől Balatonvilágos és Siójut is részben siófokivá válik, hiszen tavasztól városunkkal együttműködve közös hivatalt tartanak majd fent.

A határozat persze nem azt jelenti, hogy a két település Siófok fennhatósága alá kerülne, hiszen az önkormányzati alapjogok sem Világoson sem Siójuton nem fognak csorbulni, mindkét településnek lesz továbbra is saját polgármestere és választott testülete. Ugyanakkor sem a siófokiaknak sem pedig a másik két település lakosságának nem kell attól tartania, hogy az új struktúra miatt ügyes-bajosabbá válik az ügyintézés. Épp ellenkezőleg. A Közös Önkormányzati Hivatalnak Balatonvilágoson és Siójuton is kirendeltsége működik majd, ahol a helyi lakosság a megszokottak szerint intézheti ügyeit.
Siófok már meg is kötötte azokat a megállapodásokat, amelyek alapján március 1-jétől megkezdheti működését a Siófok Város Polgármesteri Hivatalának jogutódjaként létrejövő Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal. Az új struktúra alapvető célja, hogy Balatonvilágoson és Siójuton is biztosítva legyenek az önkormányzati működés feltételei, a települések lakói azonos szinten jussanak hozzá a hivatali szolgáltatásokhoz, és a közigazgatási szolgáltatások szakszerűen, gyorsan, takarékosan és megfelelő minőségben legyenek biztosíthatók az ügyfelek számára.
A közös hivatal létrehozásával mindkét település önkormányzati dolgozóit is sikerült megmenteni. Sem Balatonvilágoson sem Siójuton nem kellett senkit elbocsátani hivatali munkájából. Ugyanígy Siófokon sem kellett megválni egyetlen hivatali dolgozótól sem és a vezetők személye sem változott.

Forrás: siófok.hu

Címkék: önkormányztai, hivatali házasság, közös, hivatal, Siófok, politika