Hegyekben állnak az akták a kaposvári cégbíróságon. A cégbíróság vezetője azt mondja: a megszokott napi 20 helyet 160 szerződést módosítanak. A cégeknek be kell jelenteni az ügyvezető és minden tag adószámát, illetve születési helyét és idejét, valamint a székhely, telephely vagy fióktelep használatára jogosító iratot is.


- Nyilvánvalósan, hogy a jogszabály mögött lehet egy olyan cél, hogy a gazdaságot próbálják valamilyen szinten kifehéríteni, magyarán az olyan cégek, amik évek óta nem folytatnak törvényes, vagy egyáltalán nem működnek ezeket próbálja a jogszabály alkotó valamilyen módon kiszűrni ezzel - teszi hozzá a Kaposvár Törvényszék sajtószóvivője, Vadócz Attila.


A Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnökének vegyesek az érzései az intézkedéssel szemben. Szerinte a legalább 15 ezres ügyvédi díjért – amit a szerződésmódosításért fizetni kell – nagyon keveset javul a magyar gazdaság helyzete.


- A fantomcégek meg fognak szünni ezáltal, vagy legalábbis lényegesen kevesebb lesz a számuk. De ez egy adhoc intézkedés, ez nem azt a célt szolgálja, aminek az érdekében, vagy csak nagyon minimális mértékben szolgálja azta célt, aminek az érdekében ezt meghozták - mondja a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke, Daxner Gábor.
Daxner Gábor szerint a végső cél csak az lehet, hogy Magyarországon az elnyert uniós támogatású munkákat magyar cégekkel végeztessék el. Így a pénz a hazai gazdaságot erősítené és a magyar munkavállalóknak adna megélhetést.

Címkék: mulasztónak, cégbíróság, 900 ezer forintos, vállalkozó, bírság, kaposvári, politika