Olcsón legyártják, drágán eladják, a profitot pedig külföldre viszik. A legtöbb nem hazai tulajdonú cég vezetője Bogár László szerint így gondolkodik. A közgazdász egy felmérésre hivatkozott, mely szerint az elmúlt 3 évben a gazdaságban megtermelt haszon 92%-a külföldi tulajdonú vállatokban halmozódott fel. Ez azt jelenti, hogy évente 4 ezer milliárd forintot vittek ki az országból.


Bogár László ugyanakkor előadásában arról beszélt, hogy a súlyos gazdasági problémák előtt a még sürgetőbb társadalmiakat kell megoldani.
- A problémák látszólag gazdaságiak. Mögötte azonban sokkal súlyosabb társadalmi problémák húzódnak meg. A gazdaság azért telejseít rosszul, mert valójában nem a miénk - mondja
Bogár László, közgazdász.


Az egyik gazdaság és társadalomkutatással foglalkozó kutatóintézet vezetője szerint mély rendszer-szerű átalakítás kell, hogy Magyarország visszanyerje versenyképességét. Csite András szerint most effelé terelik az országot.   
- Most szükség van arra, hogy az átalakításokat finomra hangoljuk az elkövetkező években és néhány évnek el kell ahhoz telni, hogy kiderülön az új rdendszer beváltja a hozzá fűzött reményeket - tette hozzá Csite András, igazgató, a Hétfa Kutatóintézettől.  
A megyei közgyűlés elnöke szerint az idei év már konkrét eredményeket hozhat.
- Az első ilyen a 10%-os rezsicsökkentés, amelyet továbbiak követnek, biztosan tudom. Ilyen a feljesztéspolitika felgyorsítása, ilyen az, hogy 160 ezer új munkahely jelent meg az elmúlt évben - mondja a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila.
A szakemberek szerint a legfontosabb változás idén az állam újjászervezése, az adórendszer valamint a gazdaság további szabályozása.

Címkék: ki célul, tűzte, holna, javítását, versenyképesség, Magyarország, konferencia, politika