Somogyban 16 települést érintett a rendelkezés. Az ott élők többsége örül a változásnak. Somogyjádon az új utcanév mellé új házszámot is kapnak a helyiek.

- Valami politikus lehetett, én úgy gondolom - Ságvári Endréről beszél ez a helybéli, akinek csak sejtése van arról, hogy ki lehetett a kommunista párt egykori tagja.

Kaposfőn még ott áll az egyik ház kerítésén Ságvári neve, az önkormányzatnál elfelejtették, hogy le kellene cserélni.

- Úgy döntöttem, a jegyzőasszonnyal értekezve a következő testületi ülésen a képviselők elé visszük ennek az ügynek a tárgyalását - mondta a kaposfői polgármester, Sztányi Tibor.

Egy új törvény szerint közterület, közintézmény nem viselheti január elsejétől diktatúrák szereplőinek nevét.

Somogyjádon már a lakcímkártya cseréknél tartanak. Az átnevezésekkel ugyanis nem csak az utcatáblák változnak. Új igazolványok is kellenek az utcában élőknek.

- Én nagyon örülökök,régebb óta szerettem már volna, hogy ez megváltozzon, kimondottan jónak tartom. Régen volt egy ilyen próbálkozás évekkel ezelőtt, de valahogy elsiklott a dolog - mondta Siberna Iván.

Az önkormányzat csak a lakcímkártyákat intézi, a többi okmányt a somogyjádiaknak maguk kell kicseréltetniük.

- Ezért nem kell fizetniük, a forgalmi engedélyt is illetékmentesen cseréli ki az okmányiroda, de azt már személyesen kell intézni - mondta a somogyjádi igazgatási ügyintéző, Molnár Éva.

Fő utca lesz az egykori Lenin utca neve. A Latinka pedig Virág utcára módosult. 220 embert érint a változás. Ők döntöttek az új utcanevekről.

- Minden lakosnak egy szórólapot dobtunk be, kértünk javaslatot utcanévre, egyharmaduk visszaküldte, a képviselőtestület figyelembe vette a lakók akaratát és december 13-án képviselőtestületi ülésünkön döntöttünk - mondta a somogyjádi polgármester, Lőrinczné Kiss Ilona.

Somogyjádon az egykori Lenin utcában lakók új házszámot is kapnak, ugyanis az utóbbi években sok ház épült és a számozás megváltozott.

Címkék: lenin, somogyjád, név, tábla, utca, politika