Eggyel több, összesen 246 települése lesz január elsejétől Somogy megyének. Balatonvilágos elérte célját: Veszprémből Somogyba kerül át. Erről várhatóan ma dönt a Parlament. A helybéliek ennek nagyon örülnek, mert a jövőben sokkal könnyebben tudják majd hivatalos ügyeiket a szomszédos Siófokon intézni. Eddig ugyanis három városba kellett járniuk: Veszprémbe, Balatonfüredre és Balatonalmádiba. Ráadásul a közlekedés sem volt egyszerű.

A tábla is mutatja: ma még Veszprém megyéhez tartozik Balatonvilágos. Januártól azonban már Somogyhoz. A település már régóta szorgalmazza a megye váltás gondolatát.

A világosaiknak most legkevesebb 24 kilométert kell utazni, hogy a legközelebbi városba: Balatonalmádiba eljuthassanak, hogy hivatalos ügyeiket elintézhessék, ráadásul Balatonfűzfőn át is kell szállniuk. Jövő év elejétől azonban ezt megtehetik közelebb is: a szomszédos Siófok fele akkora távolságra fekszik.

- ...minden közelebb lesz az orvosi ellátás, és mindenféle ügyek intézése, szerintem könnyebb lesz, mintha Veszprém megyéhez tartoznánk - mondta Molnárné Sági Mária.

- ...Fűzfőn kellett várakozni, hidegben, fagyban, esőben és akkor úgy jött Veszprémből busz, ami ment be Almádiba, hát nagyon, nagyon körülményes volt az - tette hozzá Pintér Józsefné.

- Nem tudunk menni, közlekedni tudja? És már nagyon nehéz, még a vonatra is nagyon nehéz felszállni a férjem is beteg, úgyhogy nagyon-nagyon örülünk, boldog vagyok, remélem jól jár a község is - mondta Tóth Ferencné.

A balatonvilágosiak januárban tartottak népszavazást a megyeváltásról, eredménytelenül. A település vezetése azonban nem hagyta annyiban: a Parlament elé terjesztette megyeváltási kérelmét.

A döntés várhatóan ma este végre megszületik. Így január elsejétől Balatonvilágos Somogy megyéhez tartozik. A polgármester azt mondja, így sokkal könnyebb lesz az 1400 lelkes település élete.

- Mi Siófokkal össze vagyunk nőve. Tehát gyakorlatilag az egyik ház Balatonvilágoson van, a másik ház már Siófokon ez mindenképpen meghatároz egy olyan kapcsolatot, ami szerintem lényegesen előnyösebb lesz, mint a mostani helyzetünk - foglalta össze Balatonvilágos polgármestere, Fekete Barnabás.

Addig azonban még egy sor jogszabályváltozást kell jóváhagynia az önkormányzatnak, de a cégeknek és az itt élőknek semmi dolguk nem lesz, és anyagi kiadást sem jelent nekik.

Legutóbb 38 éve költözött település Somogyban. Akkor Attala Tolnára cserélte Somogyot, mert Dombóvár jóval közelebb fekszik hozzájuk, mint Kaposvár.

Címkék: világos, január, megye, kormány, balaton, somogy, politika