A kinevezett járási hivatalvezetők átlagosan 12 éves közigazgatási gyakorlattal rendelkeznek. Közel kétharmaduk jogász végzettségű; többségük eddig jegyzőként, vagy aljegyzőként dolgozott. Tizenegyen közülük polgármesterek is, így nekik a városvezetésről összeférhetetlenség miatt le kell majd mondaniuk. Heten országgyűlési képviselők, ők mandátumukat a következő parlamenti választásig őrizhetik meg.

A Kaposvári Járási Hivatal élére dr. Kimmel József került; ő korábban a Somogy Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti főosztályát vezette.

A Siófoki Járási Hivatal vezetője dr. Huszárné dr. Bodor Tünde lett, aki az elmúlt időszakban jogtanácsosként dolgozott.

A Fonyódi Járási Hivatal irányítását az eddig aljegyzőként dolgozó, dr. Nagy Szabinára bízták, míg a Barcsi Járási Hivatal vezetője az alpolgármester, Racsek József lett.

A Mezőföldi Többcélú Kistérségi Társulás irodavezetője volt korábban, most a Marcali Járási Hivatal vezetője lesz Lipták Rita Márta.

Kistérségi szakértőnek számít a Csurgói Járási Hivatal most kinevezett vezetője, Maronics Gábor is.

A Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ Jogi és Humánpolitikai főosztályvzeteője is új megbízást kapott: dr. Sütő Bernadett, a Tabi Járási Hivatalt vezeti ezentúl. A Somogy Megyei Kormányhivatal Földhivatalának vezetője, dr. Trefeli Katalin, pedig a Nagyatádi Járási Hivatal élére került.

A járási hivatalvezetők személyére a megyei és fővárosi kormánymegbízottak tettek javaslatot. Kinevezésüket, ami határozatlan időre szól, a közigazgatási és igazságügyi minisztertől, dr. Navracsics Tibortól vehették át.

A januárban induló járási hivatalok elsősorban okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszik át a településektől. Jövő évtől a járási hivatalokon belül szakigazgatási szervként fog működni a járási gyámhivatal, a járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal, a járási földhivatal, illetve a járási munkaügyi kirendeltség.

Címkék: kinevezés, járási hivatal, vezető, január, politika, somogy