Ahogy arról korábban beszámoltunk: az állami szerepvállalás több mint 600 milliárd forintot jelent.

Kaposvár, ahogyan a többi nagyváros is a beruházásokra, fejlesztésekre vett fel hitelt. Most 10 milliárd forinttal is csökkenhet a város adósságállománya, miután a miniszterelnök szombaton bejelentette: a kormány átvállaja az önkormányaztok adósságának jelentős részét. Szita Károly polgármester elmondta: 2005-2010 között 1000 milliárddal forinttal csökkent az önkormányzatok állami támogatása.

- 2005-2010 között a települési önkormányzatok, a falvak és a városok a hiteleiket nem úri passzióból vették fel, hanem azért hogy működjön az ország, működjenek a településeken a bölcsödék, az óvodák, az iskolák - mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere. Hozzátette: most megszabadulhatnak az önkormányzatok a hiteleik nagy részétől. Az 5000 lakos alatti települések teljes adósságát átvállaja az állam, a nagyobb városok esetében pedig átlagosan 40%-át. Kaposvár adósságállománya 28 milliárd forint.


A polgármester elmondta azt is: óriási segítséget kaptak, hisz megszabadultak a múlt örökségéből rájuk maradt hitelek jelentős részétől. A települési önkormányzatok több mint kétharmadát érinti pozitívan ez a döntés.


A polgármester szerint a döntésnek köszönhetően 2-3 év múlva már nem lesznek az önkormányatoknak pénzügyi gondjaik. A januártól életbe lépő új önkormányzati törvény is segít ebben.

Nézze meg Szita Károly polgármester interjúját a témában!

 

Címkék: állami, Károly, Szita, segítség, politika, Kaposvár