Kaposvár polgármestere szerint a szervezet megfontoltan és határozottan mond véleményt annak a kétmillió polgárnak az érdekében, akik a megyei jogú városokban élnek.

- Formálódik az ország 2013-mas költségvetése. A kormány folyamatosan egyeztet a megyei jogú városokkal és én optimista vagyok a tekintetben, hogy csakúgy, mint az önkormányzati törvény kapcsán, ebben is meg fogunk tudni állapodni – mondta a sajtótájékoztatón Szita Károly. Az MJVSZ társelnöke szerint a kormány és a vidéki nagyvárosok szándéka ugyanaz: a lehető legtöbb lehetőséget biztosítani a településeken élőknek. – Bár elkerültek tőlünk bizonyos feladatok, így a közoktatás is, a tanárok továbbra is a mi pedagógusaink, a diákok pedig a mi gyerekeink maradnak, az önkormányzatok pedig üzemeltetői lesznek az intézményeknek – tette hozzá Szita Károly.

A tömegközlekedés finanszírozásával kapcsolatban úgy fogalmazott: szeretnének hasonló elbírálásban részesülni, mint a főváros. – Míg a BKV több mint 20 milliárd forintos állami támogatást kap, addig a tömegközlekedést finanszírozó megyei jogú városok gyakorlatilag semmit - mondta az MJVSZ társelnöke.

Tisztességes kompromisszumban reménykedik a házigazda Pécs város polgármestere, dr. Páva Zsolt is, aki úgy fogalmazott: 20 évvel a rendszerváltozás után újabb változás elé néznek az önkormányzatok, 2013-ban már más helyzetben kell gazdálkodniuk. – De hangsúlyozni kell, hogy amikor szorító helyzetben voltunk, a kormány mindig segített – utalt a Pécsnek adott 1 milliárd forintra.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke és Marekné dr. Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke a két szervezet nevében együttműködési megállapodást írtak alá, melyben azt vállalták, hogy az állam az önkormányzatokkal együtt békés átmenetet teremt a közoktatás állami átvétele kapcsán. Ez azt a célt szolgálja, hogy közös erővel, áttekinthető struktúrában működhessen az ágazat, s a leszakadó települések felzárkóztatásával együtt fejlődjön az oktatás színvonala.


Címkék: ülés, tömegközlekedés, Szita, Károly, Pécs, politika