A Nemzetgazdasági Minisztérium tisztségviselője a helyi adók közzétételéről is beszélt a Kossuth Rádió műsorában.

Létrejön egy adatbázis, amelyből pontosan kiolvasható majd, hogy adott vállalkozásnak vagy állampolgárnak milyen adót kell fizetniük a településükön. Az összes helyi adó vonatkozásában releváns információt tartalmazó országos adatbázist a Magyar Államkincstár üzemelteti. Ebben minden benne lesz, amit a magyarországi adózásról tudni kell.

A rendszer előnye, hogy mindenki tisztában lehet a kötelezettségeivel, így elkerülhető, hogy valaki úgy kapjon bírságot, hogy nem is tudott a mulasztásáról, vagy nem tudta, hogy milyen adókat kell helyi szinten fizetnie. Minden önkormányzatnak van egy vagy akár több adózási rendelete, ezek eddig nem voltak összegyűjtve. Az adatok rendelkezésre állnak, azokat csak össze kell foglalni és fel kell tenni a honlapra – tette hozzá Balog Ádám.

Az illetékekkel kapcsolatosan minden tétel megmarad, így az öröklési, az ajándékozási és a vagyonszerzési is, de a kulcsok egyszerűsödnek, közülük többet összevonnak. Például a különböző rokoni kapcsolatoknál hat-hét féle illetékkulcs volt, attól függően, hogy milyen típusú vagyontárgyról és milyen öröklési kapcsolatról van szó.

A 35 év alattiak lakásvásárlásának támogatását érintő módosításokról Balog Ádám elmondta, feljebb tolták a kedvezményezett ingatlanok értékhatárát. A másik fontos változás, hogy ha valaki olcsóbb lakásba költözik, akkor a korábbi nagyobb értékű otthonának eladási árából maradt összeg után nem kell illetéket fizetni.

Balog Ádám a módosítások kapcsán azt is megemlítette, a jövőben egyszerűbb lesz a gazdálkodók számára a saját előállítású alternatív üzemanyag felhasználása. Számos olyan mezőgazdasági tevékenység van, amelynél a traktorok működtetésére alkalmas tiszta növényi olaj marad vissza. Ezt eddig nem lehetet jogszabály szerint felhasználni, a kormányzat azonban elfogadta a társadalmi igényt és legálissá tette a saját növényi olaj üzemanyagként n való felhasználását – mondta el a 180 percben Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár.

(hirado.hu)

Címkék: Balog Ádám, adózás, illeték, kormány, változás, politika