A tavaly elfogadott új egyházügyi törvény alapján december 30-án 14 egyházat, február 27-én pedig 18 egyházat jegyzett be a parlament. Akik kimaradtak a szórásból, április végéig nyújthatták be a vallási egyesületté nyilvánításhoz szükséges kérelmüket a törvényszékeken.

A törvény értelmében kizárólag a parlament által elfogadott vallási egyesületek használhatják az egyház elnevezést, gyűjthetnek adományokat és részesülhetnek a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásában. Ezen kívül szociális, közoktatási és felsőoktatási intézménnyel rendelkezhetnek, valamint a termőföldjeiket is megtarthatják.

Azokat a szervezeteket, amelyek április végéig nem, vagy nemlegesen nyilatkoztak a továbbműködésükről, valamint ha eredménytelenül zárult a változásbejegyzési eljárásuk, a bíróság kényszer-végelszámolási eljárás keretében jogutód nélkül megszünteti.

A Kaposvári Törvényszéken már bejegyezték a Remény és Gondviselés Egyesületet. Elbírálás alatt áll a Boldog Évek Közösség, a Kálvin János Presbiteri Misszió, a "Keresztyén Család Gyülekezet - Christian Family Church, Krisztus testének egy része" és a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház Magyarországi Egyházteste.

(mti)

Címkék: törvényszék, egyház, döntés, törvény, bíróság, politika