Megkezdődött az LMP kétnapos zárt tisztújító kongresszusa, amelyet a Csillebérci úttörőtáborban tartanak.

Vágó Gábor, a Lehet Más a Politika szóvivője bejelentette: március 5-én elkezdik az aláírásgyűjtést az LMP népszavazási kampányához. A hitelesítéshez szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtésére április 2-ig lesz idejük. Az aktivistáik hétfőn már nyolcvan településen jelennek majd meg, de további helyeken is felállítanak egyéni gyűjtőpontokat. Összességében az egész országot le tudják fedni.

A  kongresszuson szombaton a párt országos választmánya, vasárnap pedig az országos politikai tanácsa tagjait választják újra.

Az LMP összességében 330 ezer aláírásra számít. Terveik szerint 180 ezer gyűlhet össze a kitelepülések során, további 50 ezer a Facebook-applikáció, százezer pedig a társadalmi partnerek segítségével.

A kampány "három lábon áll majd", mert a kitelepülések mellett elindítanak egy Facebook-applikációt is, ahol felajánlásokat lehet tenni. Többek között önkéntes kampányrésztvevőnek lehet jelentkezni, jelezni lehet az aláírási szándékot, de a támogatók anyagi felajánlásokat is tehetnek.

Vágó Gábor, a párt szóvivője korábban elmondta, hogy öt kérdésben szeretnének szavazást kezdeni: a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon, az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról emeljék vissza a korábbi 260 napra, ne lehessen 100 napnál hosszabb próbaidőt kikötni és egy a szabadság kiadásával kapcsolatos kérdést is feltennének. Hozzátette, hogy a nyugdíjak kapcsán öt kérdésük van az Alkotmánybíróság előtt és amint a testület döntött, azonnal elkezdenek aláírásokat gyűjteni arról is, hogy a korábban megszerzett nyugdíjjogosultságokat ne lehessen elvonni.

(MTI)

Címkék: aláírásgyűjtés, kérdések, szóvivő, tisztújítás, LMP, politika