A megyei önkormányzatokat felszámolták, a nagyvárosok a csődhelyzetük elkerülésével vannak elfoglalva, a kistelepüléseket magukra hagyták, szétzilálták a kistérségeket. Megszűntek a kistérség-fejlesztő tanácsok, a Regionális Idegenforgalmi Bizottságok. Az állam mindent maga alá gyűr, centralizál. Leálltak a fejlesztések. Kisebb a helyi önállóság, kevesebb a remény. Kormánypárti képviselők beálltak a sorba, de nem állnak ki a helyi érdekekért. Korábbi hangzatos programok megbuktak, ilyen volt a „Kaposvári Modell”.

Rövid és hosszú távon kell megoldást találni Somogy problémáira:
-    Munkahelyteremtés: 265 munkahelyet kellett volna havonta teremteni a Fidesz kormánynak az ígérete betartásához. A foglalkoztatás helyzete azonban inkább romlott, s újabb elbocsátások várhatók. A 4 órás közfoglalkoztatás becsődölt, az idén 6-8 órás foglalkoztatásra nyílik lehetőség.

Hosszú távon beruházások, fejlesztések újraindítására lenne szükség a megmaradt EU forrásokból. Minél több fejlesztési forrást a kis - és közepes vállalkozások munkahelyteremtő beruházásaira kellene fordítani. A támogatások igénybevételhez a somogyi kis és közepes vállalkozásoknak a korábbinál nagyobb segítséget kell adni.

-    Somogyban is súlyos szociális feszültségek alakultak ki, amelyet tetéz a megye aprófalvas jellege. Igazságosabb közteherviselésre van szükség, hogy a válság terhei ne a legszegényebbeket sújtsa főképpen. A szociális válság által a leginkább sújtott rétegek problémáira helyben is nagyobb figyelmet kellene fordítani (rokkantak, betegek, idősek).

-    Az oktatás átalakításának nagyon sok somogyi gyerek lesz a vesztese. Fontos, hogy ne csak a gyerekes családok értsék meg, hogy rossz irányba vitte a Fidesz az oktatást, mert ellehetetleníti a hátrányos helyzetű gyerekek tanulását.

A Demokratikus Koalíció mindent igyekszik megtenni annak érdekében, hogy Somogyban a helyi ügyekre ráirányítsák a figyelmet és elősegítsék ezek megoldását. A parlamenti kezdeményezések mellett a tavaszi időszakban Somogyban:

-    munkahelyeket szeretnének meglátogatni és tájékozódni a gazdaság helyzetükről és a foglalkoztatás körülményeikről.
-    minél több településen megfordulni annak érdekében, hogy az önkormányzatok helyzetéről és a helyi emberek sorsáról minél szélesebb körben tájékozódjanak.
-    a szociális válsággal leginkább sújtott emberek ügyeivel foglalkozó civil szervezetekkel találkozni, konzultálni.

A koalíció szeretné, hogy az emberek problémái minél direktebben eljussanak a kormányhoz, ezért országgyűlési képviselői kérdésként Dr. Kolber István benyújtja azokat a kérdéseket/ felvetéseket/ megkereséseket, amelyeket a somogyi emberek eljuttatnak hozzá.
Erre lehetőség van Kaposváron a Pártok Házában (Szent Imre u. 14.) vagy a somogy1(kukac)dkp.hu címen.

Címkék: Dr. Kolber István, Demokratikus Koalíció, megoldás, intézkedések, Somogy, politika