A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének küldöttgyűlésén jelentette be Árok Kornél, hogy lemond elnöki posztjáról. Utódjául Salamon Lajost, az Országos Választmány eddigi elnökét választották meg.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság januárban közölte Árok Kornéllal, hogy a továbbiakban függetlenített érdekképviseleti vezetőként nem dolgozhat, hanem vissza kell térnie eredeti beosztásába. A szakszervezeti vezető viszont nem fogadta el a pécsi tűzoltóságra való áthelyezését, ezért azonnal felmentették.

Árok Kornél - több más rendvédelmi szakszervezettel közösen - az elmúlt másfél évben több demonstrációt is szervezett a munka törvénykönyvének a tűzoltókat és más hivatásos állományú tagokat hátrányosan érintő módosítása és a nyugdíjrendszer átalakítása ellen. Az ő nevéhez fűződik a bohócforradalomként meghirdetett júniusi tüntetés is.

Árok 1997. január 1-je óta a kaposvári parancsnokságon teljesített szolgálatot mint vonulós tűzoltó, majd 2009-től szerparancsnok lett. A legnagyobb tűzoltó-szakszervezet vezetőjeként 2009. augusztus 1-jétől függetlenített státuszban, teljes munkaidőben látta el feladatát. Az ez év elején életbe lépett új katasztrófavédelmi törvény értelmében a szakszervezeti vezetők a megbízatásukkal járó feladataikkal ezentúl csak munkaidejük 10 százalékában foglalkozhatnak, így megszűnik függetlenített státuszuk.

Mivel korábbi kaposvári szolgálati helyét betöltötték, ezért mint vonulós tűzoltónak egy pécsi álláslehetőséget ajánlottak fel neki. Azt viszont nem fogadta el, mert a lakóhelyétől távoli szolgálati helyre nem tudott volna időre bejárni. A reggeli szolgálatba álláshoz előző este kellett volna elutaznia Kaposvárról, a szolgálat után pedig háromórás utazással ért volna csak haza.

Címkék: árok kornél, lemondott, vezető, szakszervezet, tűzoltó, politika